Soms zijn we wat te lui in de keuken

In de hectiek van ons dagelijks leven, waarin tijd vaak een kostbaar goed is, hebben we soms de neiging om snel te willen genieten van een gezonde maaltijd zonder al te veel gedoe. Eén van de stappen die we daarbij weleens overslaan, is het grondig wassen van groenten. Denk bijvoorbeeld aan het niet wassen van broccoli voordat we ze in onze gerechten verwerken.

Toch is het niet wassen van de groenten een fout we vaak onbewust maken. Maar wist je dat het niet wassen van bijvoorbeeld broccoli echt wel wat risico’s voor onze gezondheid met zich mee brengt? Dit is waarom je broccoli altijd goed moet wassen voordat je ermee gaat koken.

Waarom je de broccoli altijd goed moet wassen voor het koken

Het is van essentieel belang om groenten zoals broccoli, die je in de supermarkt koopt, altijd grondig te wassen voordat je ze gaat bereiden en eten. Dit geldt eigenlijk voor de meeste groenten en fruit. Er zijn verschillende redenen waarom dit zo belangrijk is. Allereerst kan broccoli tijdens het transport en de opslag vuil en stof oppikken. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit niet erg fris is, zeker in broccoli waar genoeg ruimte is om vuil te nesten. Het wassen van de groente onder stromend water helpt om deze ongewenste deeltjes te verwijderen, waardoor je een schoner product hebt.

Daarnaast kunnen sommige groenten en fruit resten van pesticiden en chemicaliën bevatten. Je zou misschien verwachten dat dit in Nederland wel meevalt, maar toch is het groente en fruit met pesticiden de afgelopen jaren toegenomen. Dit zijn vaak producten die het groente en fruit juist eetbaar voor ons maken, maar toch is het wassen van deze producten dus zeker verstandig om eventuele residuen te verminderen.

Schud de broccoli eens uit

Tenslotte kunnen er zelfs kleine insecten in groenten verscholen zitten, vooral als ze biologisch geteeld zijn. Heb je wel eens een broccoli uitgeschud? Als je de verpakking hebt verwijderd moet je de broccoli op de kop houden en uitschudden boven een glad oppervlak. Je kunt dan precies zien wat er allemaal in de broccoli verscholen zat. Moet je deze verontrustende video maar eens kijken:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tomas Breemen (@handigetips__)

Het wassen helpt om deze ongewenste gasten te verwijderen en zorgt ervoor dat je een veilige en smakelijke maaltijd bereidt. Dus, onthoud altijd om je groenten en fruit grondig te wassen voordat je ze in je gerechten verwerkt. Het is een eenvoudige maar belangrijke stap in het waarborgen van de voedselveiligheid.

Meer tips in de keuken? Lees dan hoe je een avocado moet invriezen.