De rol van kraakbeen

Terwijl de huid een grote rol speelt, blijft het kraakbeen in onze oren niet stilzitten. Kraakbeen is een flexibel weefsel dat de vorm en structuur van onze oren bepaalt. In tegenstelling tot de meeste andere botten, blijft dit kraakbeen vrolijk doorgroeien, zelfs nadat we de puberteit lang achter ons hebben gelaten. En dat draagt bij aan die verrassende toename in de grootte van onze oren. Wist je bijvoorbeeld dat oren ongeveer 0,22 millimeter per jaar groter worden?

 

Groeien oren bij iedereen hetzelfde?

Niet bij iedereen groeien de oren op dezelfde manier en in hetzelfde tempo. Sommige mannen zien hun oren uitdijen als ballonnen, terwijl andere nauwelijks verschil merken. Het hangt allemaal af van je genen en levensstijlkeuzes.

Huidveroudering is een natuurlijk proces dat wordt veroorzaakt door factoren, zoals blootstelling aan de zon, genetica en veranderingen in hormoonniveaus. Naarmate we ouder worden, neemt de productie van collageen en elastine in onze huid af, waardoor de huid minder stevig en elastisch wordt. Dit leidt dus tot het hangen en verzakken van de huid.

Kun je er iets aan doen?

Het natuurlijke verouderingsproces kun je niet stoppen. Maar je kunt wel proberen de invloed ervan te minimaliseren. Een gezonde levensstijl en goede huidverzorging zijn daarbij de key. En vergeet niet: bescherming tegen de zon is essentieel, want UV-straling kan het verouderingsproces versnellen. Als je er over vijf jaar dus niet bij wil lopen met megagrote oren kan je beter snel beginnen met zonnebrandcrème.

Het groeien ervan is een natuurlijk onderdeel van het ouder worden. Hoewel we het niet kunnen tegenhouden, kunnen we wel wat doen om de boel een beetje in bedwang te houden. De oren zijn, vooral bij mannen, altijd goed te zien en zeggen veel over je uiterlijk.

Ben je er nog helemaal niet aan toe om te verouderen? Lees dan over de 8 slechte gewoontes waardoor je er ouder uitziet.