Je benen trainen kent meerdere voordelen

Bijna niemand kijkt uit naar leg day. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar voor de meeste mensen is het een noodzakelijk kwaad. Je gaat naar de gym, doet je squats en gaat weer naar huis terwijl je strompelend van de spierpijn wegloopt.

Je benen vallen minder op dan je armen of borstkas. Hierdoor lijkt het – puur op uiterlijk gebaseerd – niet zo noodzakelijk om je benen te trainen. Er zijn echter veel redenen waarom dat een heel slecht idee is. We hebben ze voor je op een rij gezet.

1. Je verhoogt je testosteron

Testosteron is een hormoon dat ervoor zorgt dat je meer spiergroei en kracht krijgt. Door oefeningen zoals squats en deadlifts te doen die grote spiergroepen trainen, wordt je testosteron-level flink verhoogd. Als je met je allerlaatste krachten een oefening voltooit, zorgt dit volgens een studie uit het European Journal of Applied Physiology dat je lichaam een flinke piek in testosteron produceert.

2. Je verbrandt meer calorie├źn

Omdat je benen een grote spiergroep is, verbrand je veel meer energie dan wanneer jij je alleen gaat focussen op je biceps. Dit effect werkt zelfs langer door. Je metabolisme krijgt bijvoorbeeld een flinke boost die urenlang duurt na een trainingssessie van 90 minuten.

3. Je lijkt niet op een kip

Ook belangrijk natuurlijk.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cristiano Ronaldo (@cristiano)

4. Je verhoogt je records op ‘big lifts’

Zelfs tijdens het bench pressen zorgen je benen ervoor dat je een hoger record kan halen. Dit komt omdat je onderlichaam ervoor zorgt dat je een stabiel platform hebt om vanuit te stoten. Als je lichaam niet in topvorm is, dan kan je nooit deadlifts op zijn maximum doen.

5. Je verlaagt je risico op blessures

Als je je onderlichaam verwaarloost dan loop je een groter risico op blessures. Spieren die niet in evenwicht zijn, hamstrings die overbelast zijn en niet genoeg beweging kunnen ervoor zorgen dat je veel risico op blessures loopt.

Ben jij niet zo’n fan van de sportschool maar wil jij wel je benen trainen? Check dan de oefeningen waarmee je thuis gespierde benen krijgt.