Je lichaam werkt niet meer zoals ‘vroeger’

Je voelt het letterlijk in je botten. Je bent ouder aan het worden. Die energie van vroeger lijkt te zijn verdwenen en in plaats daarvan krijg je te maken met kwaaltjes waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Het opstaan gaat niet meer zo energiek als eerst: het lijkt nu haast tien minuten te duren voordat je omhoog komt. En als je denkt dat het daarbij blijft, dan heb je het mooi mis. Rugklachten, gewrichtsstijfheid en andere ongemakken. Pff, je wordt er gek van.

 

Hallo rimpels, vaarwel jeugdigheid

Je kijkt in de spiegel en ineens lijkt het alsof je in een tijdcapsule bent gestapt en rechtstreeks naar je toekomstige zelf bent gereisd. Die lijntjes rond je ogen die je vroeger charmant vond, zijn nu permanent ingeklonken. Die grijze haren en verzakte huid zijn alleen een verandering. Je mag dan wel ouder worden, maar wie zegt dat je niet kunt rocken met die grijze lokken?

Je geheugen begint kuren te vertonen

Herinner je je die dagen nog waarop je elk telefoonnummer uit je hoofd kende en zonder problemen een hele boodschappenlijst kon onthouden? Die dagen zijn misschien wel voorbij. Wat moest je vandaag ook alweer doen? Oh ja, dat ene… Hoe heet ook alweer? Het begint met een… eh.. tja, dat weet je dus niet meer. Het hoort er helaas ook allemaal bij.

Ook in bed gaat het moeizamer

Herinner je die dagen waarop je jouw bedpartner meerdere keren kon plezieren, zonder een spier te verrekken? Nu hou je het nog één keer vol. Maar goed, als je een leeftijdsgenoot mee het bed inneemt zal diegene hetzelfde ervaren. Steek wat kaarsjes aan voor de sfeer en lekker op je eigen tempo aan de slag gaan. Het gaat uiteindelijk om het gevoel, niet het tempo.

Geen sixpack, wel een bierbuik

Die extra kilootjes lijken zich aan je vast te klampen. En die sixpack waar je vroeger zo trots op was? Die is veranderd in een kleine dad bod. Je kunt helaas niet meer zoveel naar de sportschool als dat je vroeger deed en misschien nog wel zou willen. Maar bekijk het zo. Een bierbuikje ligt heerlijk zacht voor de dames.

Je beseft dat het leven kan eindigen

Het is als een wake-up call: het leven is kort en kostbaar, dus je kunt er maar beter het beste van maken. Dus geniet van elk moment en leef alsof er geen morgen is. Dan zal je nooit spijt krijgen van de keuzes die je hebt gemaakt.

Het klinkt dan allemaal wel zo negatief, maar er zijn ook positieve kanten. De verrassende voordelen aan ouder worden.