Undercover

In de serie Undercover is de recherche een uitgebreid XTC-netwerk op het spoor. Aan het hoofd hiervan staat Brabander Ferry Bouman (Frank Lammers). Hij houdt zich met zijn vrouw Danielle (Elise Schaap) op in een villa op camping Zonnedauw. Voornamelijk van hieruit stuurt Bouman zijn drugsimperium aan. Bob en Kim (Tom Waes en Anna Drijver) gaan undercover als een stel dat toevallig hun buren op de camping wordt. Ze gaan proberen de levens van de drugsbaas en zijn vrouw te infiltreren, om zo één van de grootste XTC-producenten een halt te roepen en op te kunnen sluiten.

Undercover

Wil de echte Ferry Bouman opstaan

De Eindhovenaar Janus de W. zou aan de basis hebben gestaan van het personage dat Frank Lammers op zich neemt. Volgens de W.’s advocaat Luk Delbrouck lijkt de serie wel heel erg op de zaak van zijn cliënt. En dat is volgens de advocaat geen toeval. Delbrouck beweert dat het productieteam het gehele dossier van de zaak van zijn cliënt in handen heeft. De makers van Undercover ontkennen dit en bewijzen kan Delbrouck zijn bewering niet. Om die reden kwam het nooit tot een rechtszaak om de serie tegen te houden, maar voor de advocaat en zijn cliënt is er geen twijfel over mogelijk.

Undercover

 

Wel erg veel overeenkomsten

De serie opent met een disclaimer dat namen, personages, gebeurtenissen en locaties verzonnen zijn en dat overeenkomsten louter toeval zijn. Toch zijn er wel degelijk overeenkomsten. Janus runde zijn imperium in werkelijkheid vanaf camping Parelstrand in Lommel, over de grens bij Valkenswaard. Hier woonde Janus en zijn bendeleden in houten chalets. Net zoals Ferry ging ook Janus in zee met een Italiaan, die hij niet helemaal vertrouwde. Janus heeft tevens meerdere aanslagen overleeft. Bij een van die aanslagen werd Janus door een kogel in zijn arm geraakt. Eenzelfde blessure loopt Ferry op, die het ziekenhuis verlaat met een arm in een mitella.

Undercover

 

Billy en Nina

Ook de rollen van Tom Waes en Anna Drijver, die undercover gaan als Peter en Anouk, lijken op de waarheid te zijn gestoeld. In werkelijkheid waren hun aliassen Billy en Nina. Zij waren twee rechercheurs die als stel onder die schuilnamen op camping Parelstrand Janus’ netwerk infiltreerden. Pas na anderhalf jaar boekten ze een eerste succes toen ze een prepaidkaart van Janus wisten te bemachtigen. Op een gegeven moment moet Billy, die zich voordeed als internationale visser, een ton coke ophalen in Zuid-Amerika.

Mede door een schietpartij waarbij Janus betrokken raakte, vond justitie het te gek worden en greep men in. Dit gebeurde weliswaar niet op de bruiloft, maar een dag na het verlovingsfeest van Billy en Nina. Op de ochtend na het feest in 2009 betrad de politie massaal camping Parelstrand. Janus en alle bendeleden werden hierbij opgepakt. Janus kreeg tien jaar gevangenisstraf, maar werd vervroegd vrijgelaten in 2015. Janus ging opnieuw de fout in als zijn naam opduikt het grootschalige onderzoek in een drugszaak in België. Momenteel is Janus voortvluchtig en zou hij vermoedelijk ergens in Zuid-Amerika zitten. Overtuigd van de waarheidsgetrouwheid van Undercover?

 

Wil je meer misdaad? Check welke nieuwe Netflix film met Samuel L. Jackson eraan zit te komen.