Shaft

”Can you dig it?” Shaft is een legendarische low budget actiefilm uit 1971. Voor Samuel L. Jackson had Richard Roundtree de hoofdrol als suave privé-detective John Shaft. Het was een van de eerste keren dat een Afro-Amerikaan de hoofdrol in een actiefilm had. Shaft was dan ook de basis voor een heel genre genaamd blaxploitation.

Het genre zorgde ervoor dat Afro-Amerikanen eindelijk hun plek in cinema verworven hadden. Blaxploitation zette een trend en zorgde ervoor de Amerikaanse samenleving anders over Afro-Amerikanen ging denken. Daarbij kwam dat Shaft, hoewel low budget, gewoon een hele vette film was.

Samuel L. Jackson

Het remaken van zo’n legendarische film met zo’n iconisch personage is niet zonder risico. Remakes, zo is de afgelopen jaren wel gebleken, zijn sowieso lang niet altijd een goed idee. Toch besloot John Singleton de filmreeks in 2000 te rebooten.

Er was natuurlijk maar één iemand die de titelrol succesvol op zich kon nemen. Juist! Samuel L. Jackson. Met hem in de rol van John Shaft II, de neef van het originele personage, werd de reboot een wonderbaarlijk aangename film. Nu, 19 jaar later, komt er dus een vervolg op die film. John Singleton is helaas niet meer in leven, maar de regie lijkt bij Tim Story in goede handen te zijn.

Samuel L. Jackson én Richard Roundtree

De trailer toont ons Samuel L. Jackson dat het nog altijd niet verleerd is. Hij speelt in feite een rol zoals we die van hem gewend zijn uit films als Pulp Fiction en Jackie Brown. Ook valt op dat hij in 19 jaar geen dag ouder lijkt te zijn geworden. Jessie Usher is FBI-agent John Shaft Jr. Als zijn vriend onder verdachte omstandigheden omkomt, schakelt hij de hulp van zijn vader John Shaft II(Jackson) in, van wie hij vervreemd is geraakt.

En als dat nog niet genoeg ‘John Shafts’ waren, ook de originele John Shaft doet mee. Dat klopt, Richard Roundtree keert terug in de rol van John Shaft als de oom van Jackons personage.

Samuel L. Jackson

 

Niet een, maar drie Shafts

Dat zijn dus drie generaties Shaft en daar kan beslist geen enkele crimineel tegenop. Net als de reboot én de originele film heet ook dit vervolg simpelweg Shaft. Een goede ontwikkeling ook is dat de nieuwe film iets meer richting comedy gaat. Dat kan je aan Sam Jackson wel overlaten. De film verschijnt eerst in een aantal Amerikaanse bioscopen en zal vervolgens in Nederland vanaf 28 juni op Netflix te zien zijn.

De trailer laat in ieder geval zien dat deze film tien keer vetter is dan we voor mogelijk gehouden hadden. Bedenk bij het bekijken van de trailer ook even dat Roundtree slechts zes jaar ouder is dan Samuel L. Jackson.

 

Voor meer films op Netflix, check deze onbekende film uit 2019 die 700 miljoen opbracht.