Is La Casa de Papel gebaseerd op waargebeurde bankovervallen?

In La Casa de Papel pleegt de Profesor met zijn bende bizarre bankovervallen. Misschien dat de makers van de show hun inspiratie hebben gehaald uit een aantal échte bankovervallen.

Antwerpen, België

Deze bankoverval vond plaats in 2003 en wordt ook wel de bankoverval van de eeuw genoemd. Bij deze bankoverval werd er onopgemerkt 100 miljoen euro aan diamanten gestolen. Het bijzondere is dat de overvallers zijn binnen gekomen door allemaal low-budget oplossingen. Zo gebruikten ze haarspray om de warmtesensoren te omleiden.

Fortaleza, Brazilië

Bij deze bankoverval in 2005 hebben de overvallers een tunnel gegraven van 80 meter om in de bank te komen. Het heeft 5 maanden geduurd en 200.000 euro gekost om dit te bewerkstelligen. Niemand kwam erachter dat ze een tunnel aan het graven waren doordat de overvallers ‘zogenaamd’ een zandbedrijf hadden gestart waardoor ze alle zand van het graven onopgemerkt weg konden werken.

profesor

São Paulo, Brazilië

Een aantal van dezelfde bankovervallers van Fortaleza waren betrokken bij deze bankoverval die 6 jaar later plaatsvond. 11 overvallers liepen allemaal in hetzelfde uniform de bank Itaú binnen om ‘meubels te plaatsen’. Zodra ze binnen waren sloegen ze toe. Ze haalden hun wapens tevoorschijn en braken de kluizen open. 10 uur later stonden ze buiten met met een buit van bijna 60 miljoen euro.

Stockholm, Zweden

De overvallers stolen in 2009 een helikopter om daarmee vervolgens op een bank te landen in Stockholm. Ze forceerden de sloten en drongen naar binnen. Door explosieven te plaatsen wisten ze de politie buiten de deur houden en ontvluchtten ze met het geld. De buit? 5,3 miljoen euro.

Monroe, Verenigde Staten

Deze bankoverval vond plaats in 2008, in het kleine plaatsje Monroe in de staat Washington. Op een dag dat er veel bouwvakkers bezig waren bij een bank, droeg de overvaller ditzelfde uniform. Vervolgens gebruikte hij pepperspray om een bewaker uit te schakelen die een tas met geld met zich meedroeg. Hij vluchtte met het geld naar een tunnel die hij gegraven had om via deze weg te verdwijnen.

La Casa de Papel

Beiroet, Libanon

Deze bankoverval vond plaats in 1976 in Beiroet. Hierbij vielen de bankovervallers met veel geweld en wapens een bank binnen. Door gebruik te maken van veel explosieven kraakten ze de kluis. Ze waren tot op de tanden toe gewapend waardoor de politie ze onmogelijk kon stoppen. De overvallers waren 2 dagen in de bank om al het geld in te laden. Ze namen 210 miljoen dollar mee uit de bank. De overvallers zijn tot de dag van vandaag nooit gevonden.

Kent, Verenigd Koninkrijk

Deze bankoverval vond plaats in 2006. In Kent in het Verenigd Koninkrijk hadden de overvallers een ‘inside-man’. Deze kon de overvallers naar binnen krijgen waarna ze binnen een uur het geld pakten en de bank verlieten. Ze maakten maar liefst 92 miljoen euro buit.

Deze overvallen zijn erg creatief. Maar toch tipt het niet aan de bankovervallen die we in La Casa de Papel voorgeschoteld krijgen.