Traditionele rollen verdwijnen

Heb jij ook gemerkt dat de liefdes- en datingscene tegenwoordig ongelooflijk snel veranderen? Wanneer je net hebt geleerd welke datingtrend in is, is er inmiddels alweer een nieuwe opgedoken. Maar ook buiten de nieuwste generaties zien we steeds meer veranderingen: de ouderwetse liefdesideeën maken plaats voor nieuwe.

Zo lijken steeds meer vrouwen liever met jongere mannen te daten. En dit zien we ook terug in de media, denk bijvoorbeeld aan Jennifer Lopez die het stereotype doorbreekt en is getrouwd met de jongere Ben Affleck. Of actrice Priyanka Chopra die getrouwd is met de tien jaar jongere zanger Nick Jonas. Tegenwoordig draait het in relaties meer om gedeelde interesses, hoe goed je bij elkaar past en emotionele verbinding. We kijken daardoor ook een stuk minder naar andere factoren zoals leeftijdsverschillen, voornamelijk dat de man ouder moet zijn dan de vrouw.

Factoren die invloed hebben

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op waarom sommige vrouwen liever met jongere mannen daten. De media speelt natuurlijk een hele grote rol spelen in het normaliseren van allerlei zaken. Hieronder valt ook een groot leeftijdsverschil tussen mannen en vrouwen. Voorheen was dit vooral gericht op oudere mannen die een relatie hebben met jongere vrouwen, maar tegenwoordig wordt ook het tegengestelde vaker laten zien.

waarom daten oudere vrouwen met jongere mannen

Andere factoren die meespelen zijn evolutionaire en biologische factoren. Een studie uit 2021 suggereert bijvoorbeeld dat vrouwen die een voorkeur geven aan het daten van jongere mannen dit doen, vanwege hun streven naar optimale genetische ‘fitheid’, vitaliteit en vruchtbaarheid. Je kunt je voorstellen dat de kans op reproductief succes hoger is bij jongere mannen. Daarbij komt ook nog dat een andere studie in 2020 concludeerde dat hormonale veranderingen bij vrouwen ook een rol spelen. Jongere mannen hebben over het algemeen hogere niveaus van testosteron, wat (onbewust) geassocieerd wordt met meer energie, spiermassa, algehele vitaliteit en kwaliteit van vruchtbaarheid.

Dat vrouwen met jongere mannen daten lijkt voor hen veel voordelen te hebben

Maar naast deze lichamelijke factoren spelen ook psychologische aspecten mee. Vanuit een psychologisch oogpunt kan het daten van jongere mannen precies zijn wat vrouwen nodig hebben, Dit is dan ook vaak op het gebied van controle en bevrediging. Jongere mannen zijn vaak meer open-minded als het gaat om te experimenteren in de slaapkamer. Dit helpt weer met de uiteindelijke tevredenheid en kwaliteit van the deed. Ook zijn jongere mannen vaak zelfverzekerder en assertiever, wat een relatie ook spannender en bevredigender maakt. Als laatste lijken vrouwen zich vaak ook jonger te voelen wanneer zij een relatie hebben met jongere mannen. Zij voelen zich dan jeugdiger en energieker.

waarom een oude vrouw met een jonge man in een relatie

Maar maak je geen zorgen

Geen paniek als jouw vriendin of vrouw van dezelfde leeftijd is, want er is geen reden tot zorg. Wanneer we de algemene tevredenheid in relaties bekijken, blijkt er namelijk geen belangrijk verschil te zijn tussen leeftijdsdiverse en gelijkwaardige relaties. Dus, of je nu kiest voor een relatie met een jongere partner of iemand van dezelfde leeftijd, het belangrijkste is dat jullie gelukkig zijn. De dynamiek van leeftijdsverschillen kan namelijk ook uitdagend zijn. Maar als jullie vertrouwen, communicatie en wederzijds respect goed zit, kunnen alle relaties bevredigend en duurzaam zijn. Uiteindelijk draait het om de connectie die jullie delen en de inzet om samen te blijven groeien.

Kijk jij vaka naar de leeftijd van de ander? Bekijk dan ons dilemma en lees wanneer iemand echt te jong is.