Wat te doen als je vriendin overdreven reageert?

Veel vrouwen reageren nou eenmaal anders op situaties dan mannen. En soms zijn deze reacties niet helemaal wat je verwacht had. Ze barst in tranen uit of geeft jou -volgens jou onterecht – van alles de schuld. Wat is de beste manier om te reageren op overdreven reacties van je vriendin?

 

1. Haal even diep adem

Misschien wel twee of drie keer, net hoe heftig de reactie is. Vroeger werd je geleerd om rustig tot tien te tellen en dat was niet voor niks. Dit is gebaseerd op wetenschap. Als je merkt dat je boos of heftig wil reageren, haal dan even diep adem. Dit zorgt er voor dat je meer rust krijgt in je hersenen, dus meer rust in je handelingen. Wanneer jij je vriendin rustig kan benaderen, nodigt dit haar uit om wellicht te luisteren en rustig terug te reageren.

2. Vraag haar naar wat er is gebeurd

En met vragen wordt ook luisteren bedoelt. Luisteren is essentieel in deze situaties. Corrigeer niks waarvan je denkt dat het onjuist, overdreven of niet aan de orde is. Ook hier is het belangrijk om rustig te luisteren en te ademen. Als ze klaar is met het vertellen van haar verhaal, herhaal dan een deel van haar om te laten zien dat je luistert en haar probeert te begrijpen. Dit geeft haar het gevoel dat ze echt gehoord wordt.

reageert vriendin overdreven

3. Vraag haar wat er had moeten gebeuren

Vaak is er een achterliggende gedachte voor de wat heftige reactie van je vriendin. Deze vraag brengt deze gedachte aan het licht. Ook hier is luisteren essentieel. Val haar niet in de rede en laat merken dat je echt luistert.

4. Vraag haar tot slot hoe ‘we’ het goed kunnen maken

Dit is het punt waarbij er wordt gezocht naar een oplossing, met z’n tweeën. Het is belangrijk dat je vriendin weet dat je het samen wilt oplossen. Ook is het belangrijk om haar niet te vertellen waar jij het niet mee eens bent. Dit gaat om het vinden van een oplossing, niet om wie er gelijk heeft.

Een relatie betekent geven en nemen. In dit geval is het voor de man vooral geven, maar ook dat hoort erbij en het kan een positief effect hebben op je relatie. Lees hier meer over het opgewonden raken na een ruzie.