Château de Vouzeron staat in de etalage

Het is niet helemaal helder of het kasteel binnen de afgelopen twee jaar tijdelijk uit de verkoop is gehaald of niet. Wel weten we zeker dat de omstreden vastgoedmagnaat Dion Heijmans er twee jaar geleden 30 miljoen euro voor vroeg.

Ook organiseerde Heijmans diverse evenementen in het chateau, waaronder een zogeheten ‘creatieve zomercursus’. Tijdens die cursus werd de fotografe Davide Heijmans gesignaleerd. Hierdoor lijkt een familieverband tussen Dion en Davide te zijn bevestigd. Davide Heijmans is inmiddels de vrouw van politicus Thierry Baudet, de frontman van de partij Forum voor Democratie.

Een Frans historisch monument

Hoeveel het Château de Vouzeron vandaag de dag moet gaan kosten is niet bekend. Christie’s Real Estate biedt het vastgoedobject namelijk aan met een ‘prijs op aanvraag’. Vermoedelijk is de prijs niet veel verschillend ten opzichte van de vraagprijs in 2022. Wellicht is het kasteel in waarde gestegen, maar wegens de tegenvallende interesse in 2022 lijkt het ook onhandig om de prijs nóg hoger te maken. Voor die tientallen miljoenen liggen de verwachtingen uiteraard erg hoog. Toch lijkt het gebouw aan al deze verwachtingen te voldoen. In het kasteel waan je jezelf namelijk in een droom. Het is gelegen tussen de Franse steden Bourges en Orléans, midden in de welbekende Bourgogne. In 1887 begon de bouw van deze megalomane woning en eindige pas zes jaar later. Zo’n honderd jaar na de bouw werd het kasteel geklasseerd als Frans Historisch Monument. Alle slijtage die het chateau in die tientallen jaren opliep, werd in 2014 weggewerkt tijdens een grote renovatie. Sindsdien verkeerd Château de Vouzeron weer in topconditie.

Bron: Christie’s

Een privé-eiland en gigantische tuinen

Bij het enorme kasteel zijn verschillende bijgebouwen en een privéterrein van ruim 50 hectare inbegrepen. Op zo’n immens stuk grond is uiteraard genoeg plek voor vijvers, een privé-eiland en gigantische tuinen. Ook bevindt zich er een eigen hertenkamp op het enorme landgoed. Rondom het landgoed zijn voornamelijk de typische Franse wijngaarden te vinden. Als eigenaar van het chateau woon je dus lekker rustig, maar als je behoefte hebt aan drukte kan je in minder dan twee uur naar Parijs toe rijden.

Als we Christie’s Real Estate moeten geloven, verkeert het kasteel in topconditie. Dat is waarschijnlijk te danken aan de recentelijke renovatie. Toch beschikt het gebouw nog over allerlei historische kenmerken. Dat is ook duidelijk terug te zien aan de klassieke inrichting. Aan ruimte is ook aan de binnenzijde geen gebrek. Het kasteel beschikt over een woonoppervlakte van maar liefst 3.000 vierkante meter. Deze woonruimte is verdeeld over 21 kamers en vijf woonlagen. Hoogstwaarschijnlijk raak je de weg kwijt in dit gigantische chateau.

Bron: Christie’s
Bron: Christie’s

Van kristallen kroonluchters tot beschilderde plafonds

De vorstelijke inrichting begint al bij de entree. De entreehal kent een zogeheten harlekijnvloer met zwart-wit tegels, muren van kalksteen en hoge plafonds. Aan deze plafonds mogen de kristallen kroonluchters uiteraard niet ontbreken. De belangrijkste ruimte van het kasteel is een van de vele amusementsruimtes. Deze kamer lijkt werkelijk uit een film te komen. Er staat prachtig antiek meubilair en het plafond is uitgebreid beschildert. De open haarden zijn replica’s van de haarden in de koninklijke residenties van Koning Francois I.

Vanuit de ruime salon, eetkamer en keuken, is er zicht op de omliggende tuinen. Het is niet moeilijk om jezelf te vermaken in het kasteel. Zo is er rekening gehouden met een biljartruimte, speciale schaakkamer en een grote bibliotheek. Je kunt het zo gek niet bedenken, alles is aanwezig in Château de Vouzeron.

Bron: Christie’s

Fitnessruimte in de kasteelkelder

Alle luxe gaat verder, zelfs onder de vloer. In de kelder bevinden zich meerdere keukens, een wijnkamer en zelfs een fitnessruimte. Als kasteelheer moet je er uiteraard wel een beetje fit uitzien. Voor al deze luxe moet vermoedelijk dus een aardig zakcentje worden neergeteld. We mogen wel stellen dat die miljoenen niet voor niets op het prijskaartje staan. De vertrekken en de tuinen zijn zo luxe als maar kan. Zo is dit chateau aan zowel de binnen- als buitenzijde, dé droom van elke man!