1. Koop meerdere goede sloten

Het lijkt voor de hand liggend, maar zorg ervoor dat je goede sloten koopt voor je e-bike. Het is zelfs nog beter om meerdere sloten te kopen. Het kost je misschien wat meer tijd om je e-bike weg te zetten, maar dat is een kleine moeite voor een betere beveiliging. Als je een e-bike koopt, zit er vaak al een goed ringslot aan. Je kunt hier dan bijvoorbeeld nog een hangslot aan toevoegen zodat je de elektrische fiets nog aan iets vast kan vastmaken. Over het algemeen zijn fietsdieven erg goed in het openbreken van bepaalde sloten, maar hoe meer je er aan vast maakt, hoe groter de kans is dat de dief verder kijkt naar een andere e-bike. Zo kun je dus relatief makkelijk voorkomen dat je e-bike wordt gestolen.

 

2. Zorg dat de sloten goed vast zitten

Maak jij je elektrische fiets altijd goed vast? Je moet ervoor zorgen dat je e-bike altijd aan iets anders vast zit om te voorkomen dat je e-bike wordt gestolen. Daarnaast moet je het slot ook goed aan de e-bike zelf bevestigen. Haal het slot bijvoorbeeld door het voorwiel en daarna door het frame voordat je het aan een paaltje of muurtje vast maakt. Fietsdieven halen de voorwielen vaak makkelijk los, dus je kunt maar better safe than sorry zijn.

3. Parkeer je fiets altijd in het zicht

Misschien is dit niet altijd mogelijk, maar het is natuurlijk optimaal als je de e-bike kunt parkeren waar je er zicht op hebt. Dit hoeft niet altijd jouw eigen zicht te zijn, plaats de e-bike bijvoorbeeld ergens waar veel mensen op uit kijken. Als dat niet kan, kijk dan of je het voor een groot gebouw kan plaatsen waar waarschijnlijk camera’s zijn. Mocht de e-bike dan toch gestolen worden, dan kun je in ieder geval snel checken of het ergens op beeld staat.

voorkomen e-bike gestolen

4. Maak gebruik van een beveiligde fietsenstalling

Ben je heel erg gesteld op je nieuwe e-bike en wil je het liever niet in het openbaar parkeren? Dan kun je ook gebruik maken van een beveiligde fietsenstalling. In deze fietsenstallingen is er toezicht en dat is meteen een stuk veiliger. Soms zijn er ook geautomatiseerde beveiligde fietsenstallingen zonder mensen waarbij je gebruik moet maken van een speciale chipkaart. Mensen zonder zo’n kaart kunnen dan de fietsenstalling niet eens binnen. Zo weet je precies waar je de fiets hebt neergezet en kun je voorkomen dat de e-bike wordt gestolen.

5. Neem de accu en het display met je mee

Deze tip is misschien niet voor elke e-bike van toepassing, maar als je accu en/of display van de e-bike afneembaar is, neem het dan mee als je ergens naartoe gaat. Deze onderdelen zijn waarschijnlijk het meest waardevol en prijzigst van de e-bike. Fietsendieven zullen juist deze onderdelen goed kunnen gebruiken. Als ze afneembaar zijn, kun je ze het beste van de e-bike afhalen voordat je de fiets ergens neerzet. Zo wordt de e-bike ook meteen een stuk onaantrekkelijker voor dieven én zijn de meest waardevolle onderdelen veilig bij jou.

voorkomen e-bike gestolen wordt

6. Beveilig met een GPS-tracker

Tegenwoordig kun je overal een GPS-tracker aan toevoegen. Dus waarom niet aan je e-bike? Misschien werkt deze tip niet per se om diefstal te voorkomen, maar je kan zo wel je e-bike terugvinden wanneer hij daadwerkelijk gestolen is. Sommige verzekeringen bieden ook een tracker aan, maar vaak zijn ze wel aardig prijzig. Toch kan het je een hoop ellende en gedoe schelen om er toch één aan te schaffen.

7. Maak gebruik van een pincode

Er zijn natuurlijk veel verschillende e-bikes op de markt met allemaal hun eigen kenmerken. Er zijn er best wel een aantal die bijvoorbeeld een elektrische motor met een beveiligde pincode hebben. Deze pincode moet eerst ingevoerd worden voor de e-bike daadwerkelijk gaat rijden. Als jij de enige bent met deze code, kunnen fietsendieven dus niks met jouw e-bike. Als je nog geen e-bike gekocht hebt, kies er dan één met een beveiligde pincode om zo te voorkomen dat jouw e-bike wordt gestolen.

Lees ook: Met deze 6 tips verleng je de levensduur van jouw e-bike accu.