1. Bewaar en laad je e-bike accu op kamertemperatuur

Als je gaat fietsen in hoge temperaturen of in de kou, gaan de accu’s minder goed functioneren. Daarom is het slim om een thermische accuhoes te gebruiken om de e-bike accu op kamertemperatuur te houden. Probeer daarom bijvoorbeeld ook in de winter ze op te laden in een warme plek en niet in de koude schuur. Is je accu nog koud van buiten? Laat hem dan eerst op kamertemperatuur komen voor je hem gaat laden.

2. Eerst opladen, dan pas fietsen

Net als met een smartphone kan het zijn als je een nieuwe hebt gekocht, de accu maar half of gedeeltelijk is opgeladen. Het is beter om even te wachten met dat leuke eerste ritje op je e-bike, laat hem eerst volledig op. Dit is veel beter voor je accu.

3. Zorg voor goede bandenspanning

Rijden op zachte banden zorgt ervoor dat de accu meer energie moet verbruiken om de motor op gang te houden. Natuurlijk wil je niet dat je accu sneller leeg gaat, dus check ze regelmatig. Afhankelijk van het soort band en het merk gaat er 3,5 tot 4,5 bar in. Deze info staat vaak op de zijkant van een band, mocht je het niet weten te vinden.

accu e-bike verbeteren tips

4. Gebruik de meegeleverde acculader

Dat de oplader van een andere accu past, betekent niet dat het ook gaat opladen. Pak daarom nooit de oplader van bijvoorbeeld je vriend of je collega. Het kan namelijk best wel gebeuren dat straks zowel de lader en de accu niet meer werkt van je e-bike. Dat willen we natuurlijk niet. Gebruik altijd de meegeleverde acculader van de juiste fabrikant.

5. Lees de handleiding

Klinkt logisch, maar velen doen het niet van tevoren. Het is goed om te weten dat iedere accu anders is. Naast de vele verschillende merken heb je ook nog veel verschillende typen. Het is daarom slim om even de handleiding te lezen van de fabrikant. Deze vertelt namelijk het beste wat de accu nodig heeft en wat niet.

6. Rij je e-bike accu nooit leeg en berg hem niet leeg op

E-bike accu’s lopen van zichzelf heel langzaam leeg. Een accu die dus lang leeg wordt bewaard, heeft een kans op schade door diepontlading. Met dus als gevolg dat je actieradius ontzettend naar beneden gaat. Zorg daarom dat je de accu regelmatig oplaadt en deze ook altijd tussen de 50 en 70 procent opgeladen is. Ook moet je de accu niet helemaal leeg rijden, vanwege de zelfde reden, laad de accu op voor hij uitvalt.