Wat zijn de voordelen van HIIT?

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Kortom; het zijn korte, maar intensieve oefeningen die niet alleen het uiterste van je lichaam vergen, maar ook veel resultaat laten zien zien. In feite biedt een goede HIIT maar liefst zeven voordelen:

HIIT is de meest efficiënte training

HIIT zijn vaak korte, maar zeer intensieve sessies die worden afgewisseld (interval) met oefeningen met een lage intensiteit. Dit is in principe de meest effectieve manier om zoveel mogelijk baat te hebben qua tijd. De intensiteit van de training zorgt ervoor dat je maar liefst 25 tot 30 procent meer calorieën verbrandt in vergelijking met andere trainingsmethoden.

Een HIIT-training verhoogt je metabolisme

Een high intensity interval training duurt meestal 10 tot 30 minuten. Deze korte inspanning zorgt voor een verhoging van metabolisme. Je verbrandt dus meer calorieën waardoor je dus ook gewicht kwijt raakt.

HIIT training

HIIT zorgt voor een betere verbranding

Ondanks de relatief korte trainingssessies, behaal je met HIIT talloze gezondheidsvoordelen. Dit kan, afhankelijk van de oefeningen, tot tweemaal zo effectief zijn in vergelijking met oefeningen met een matige intensiteit. Zo zorgt het voor een betere verbranding waardoor het ideaal is mensen met overgewicht, maar ook diabetici hebben er baat bij.

HIIT kent veel persoonlijke vrijheid

De daadwerkelijke oefeningen kunnen variëren. Zo kan het gaan om het sprinten, fietsen, het gebruik van het springtouw of andere oefeningen. Er is dus geen vaststaand schema, je hebt in principe de vrijheid om het zelf in te vullen. Je kunt daardoor zelf bepalen welke spiergroepen het meest intensief worden belast.

Een HIIT-training is afwisselend

Een HIIT waarbij je gebruik maakt van een hometrainer kan bijvoorbeeld bestaan ​​uit 30 seconden fietsen, waarbij je gebruik maakt van een hoge weerstand. Hierna volgt een sessie fietsen op een lage weerstand. Op die manier is ook de HIIT-sessie erg afwisselend.

workout afvallen intensief

Een HIIT-training verhoogt het zuurstofverbruik

Als we het hebben over het zuurstofverbruik, dan verwijst dit naar het vermogen van de spieren om zuurstof te gebruiken. Een duurtraining zoals HIIT is dan ook ideaal om het zuurstofverbruik te verbeteren. Het voordeel van HIIT is dat je nu in dezelfde tijd, in vergelijking met de traditionele trainingsmethoden, meer rendement haalt uit hetzelfde tijdsbestek. Om een voorbeeld te geven: over een periode van vijf weken behaal je met een vierdaagse HIIT-sessie een verbetering van het zuurstofverbruik van 9%.

HIIT verbetert het hart en de bloedvaten

Bij personen met een normaal gewicht en een normale bloeddruk, heeft het regelmatig trainen op basis van het HIIT-concept weinig tot geen effect. Dat wordt een ander verhaal voor patiënten met hartproblemen of obesitas. Een periode van 8 weken volgens de HIIT methode zou voor deze groep ertoe leiden dan men minder insuline nodig heeft en dat de bloeddruk daalt.