Hoe kan ik mijn inkomen vergroten?

Werk je in loondienst, dan zal je waarschijnlijk tevreden (moeten) zijn met wat je elke maand krijgt. Ben je in staat wat extra uren te maken, dan is dat een leuke aanvulling, maar meer ook niet. Het goede nieuws is dat je wel de mogelijkheid hebt om meer te verdienen. Het ligt er maar net aan welke beslissingen je wel of juist niet wil nemen.

 

Kies een ander beroep

Waarschijnlijk is dit de meest confronterende vraag. Ben je al jarenlang werkzaam in dezelfde functie, dan is de kans groot dat het werk je wel bevalt. In dat geval zal je moeten sleutelen aan je onderhandeling skills. Ben je daarentegen een starter op de arbeidsmarkt, dan heb je altijd de kans om te kiezen voor een andere uitdaging. Voel je dus niet beperkt om alleen de functie te vervullen waarvoor je bent aangenomen, maar kijk verder welke mogelijkheden je hebt met jouw achtergrond.

Houd je prestaties bij

Terwijl jouw werkgever waarschijnlijk een dossier bijhoudt van alle werknemers, kun jij dat ook doen. De reden dat je werkgever graag zoveel mogelijk over jouw presteren wil documenteren, is omdat hij of zij op die manier zijn of haar keuzes kan onderbouwen. Zo kan die promotie aan je neus voorbij gaan omdat je te veel verzuimdagen hebt opgebouwd. Het zijn allemaal zaken die in het personeelsdossier worden opgenomen.

De keerzijde is dat jij ook een dossier kan opbouwen over je eigen prestaties. Vaak is het presteren juist iets wat niet altijd door je leidinggevende wordt opgenomen in het dossier. Jij kunt dat wel doen en zo een goede onderhandelingspositie realiseren. Je doet er dus verstandig aan om belangrijke prestaties op te schrijven en zo aan te geven dat jouw meerwaarde voor de onderneming (nog) niet tot uitdrukking komt in het salaris.

tweede baan geld verdienen (1)

Leer van je collega’s

In veel gevallen is het salaris een gespreksonderwerp onder collega’s. Dat wil niet zeggen dat jouw beloning vergelijkbaar moet zijn, maar het is wel zinvol om kritisch te kijken naar het functioneren van degenen die (aanzienlijk) meer verdienen. Wil je een flinke stap vooruit maken, zorg er dan voor dat jouw prestaties het niet onder doen voor dat van je directe collega’s. Met name als je net nieuw bent in een bepaalde functie of afdeling, kan het slim zijn om raad te vragen aan degenen die het werk al langer doen. Bijkomend voordeel is dat je daardoor laat zien dat je leergierig bent en eigen initiatief niet schuwt.

Zoek naar nieuwe vaardigheden

De meest eenvoudige manier om goede argumenten aan te kunnen voeren waarom jij meer zou moeten verdienen, is door je waarde te verhogen. Uiteraard kan je hopen op een betere beloning naar mate je langer werkzaam bent in een bepaalde functie binnen het bedrijf, maar de realiteit is dat je dan een paar jaar verder bent. Die tijd heb je wellicht niet en dus zal je het moeten zoeken in het vergroten van je kennis. Kortom, je zal ervoor moeten zorgen dat je door middel bij bijscholing een duidelijke meerwaarde hebt.

Onderzoek jouw marktwaarde

In een enkel geval zal het je opvallen dat je een stuk minder verdiend dan je vrienden in een vergelijkbare functie bij een andere werkgever. Dat is knap vervelend, het zou je namelijk het gevoel kunnen geven dat je ondergewaardeerd wordt. De oplossing is dus simpel: stel jezelf op de hoogte van een gangbaar salaris in een vergelijkbare functie. Met name als je al aardig wat jaren ervaring hebt opgebouwd mag dat best in je salaris tot uitdrukking komen.