De standaard regel voor het maken van een goede inschatting is heel simpel. Als je bijvoorbeeld veel traint, veel vis eet en het zaakje goed verpakt, is de kans groot dat er niets mis is met je sperma. Het grootste probleem is juist dat we vaak denken dat het wel goed zit, terwijl er altijd ruimte is voor verbeteringen. De volgende geven in ieder geval een goede indicatie van de stand van zaken.

Komen onderstaande punten niet helemaal overeen met je leefwijze, ga dan aan de slag. Er lang mee wachten is zeker geen goed advies, al vanaf je 45ste gaat de productie van je sperma namelijk achteruit.

Een sixpack helpt niet, een laag vetpercentage wel

Een sixpack is niet per definitie een teken van kwalitatief goed zaad. Veel belangrijker dan de spiermassa is de hoeveelheid vet. Zolang je geen vetrolletjes aan het kweken bent is er in feite niks aan de hand. Is je taille 40 inch of meer, dan wordt het tijd om de sportschool te gaan bezoeken. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mannen met een grotere buikomvang lagere concentratie sperma hebben.

Knappe mannen hebben vaak slecht zaad

Goed nieuws voor iedereen die wat minder mannelijke kenmerken hebben: met je sperma is waarschijnlijk niets mis. Ook hier is een wetenschappelijk onderzoek aan gewijd en hoe vreemd het ook klinkt, mannen met typisch mannelijke kenmerken zoals een gespierde torso en strakke kaaklijnen hebben vaak kwalitatief minder goed sperma. In veel gevallen is het terug te voeren op de beschikbare energie. Het lichaam gebruikt die energie namelijk om alle processen in het lichaam aan te sturen. Zijn er minder mannelijke kenmerken die energie nodig hebben, dan kan dat overschot gebruikt worden voor de reproductieve organen.

thuis je buikspieren trainen oefeningen sixpack

Vis eten is een absolute voorwaarde voor goed zaad

Sporten mag dan gezond zijn, als het gaat om de kwaliteit van je zaad gaat er niks boven goede voeding. Vooral proteïne is belangrijk, maar dan moet het wel om het juiste soort eiwit gaan. Zo zijn producten waar proteïnen in zitten goed zolang het zoutgehalte beperkt blijft. Ook bewerkte voeding kan nadelig zijn. Ben je daarnaast meer een vleeseter dan een viseter, dan loop je ook kans dat de kwaliteit van je sperma minder wordt. Ook in dit geval valt er dus veel te zeggen voor een vegan dieet. Wil je juist wel graag je visje blijven eten, kies dan voor vette vis. De Omega-3 vetzuren in dergelijke vissoorten zijn gunstig voor je zaadproductie.

Liever een boxershort

Je moeder zal het ooit hebben verteld: draag geen strak zittend ondergoed. Hoe lekker het misschien ook is, de kwaliteit van je sperma gaat er zeker niet door vooruit. Om die bewering kracht bij te zetten is het onderzoek uit 2012 erg handig. Wetenschappers ontdekten namelijk dat mannen die boxershorts dragen veel meer bewegende zaadcellen hebben. Dan volgt dus een duidelijke conclusie: hoe beter je zaadcellen kunnen zwemmen, hoe groter de kans op een bevruchting.

Regelmatig sporten helpt

Sporten is goed voor de kwaliteit van je zaad, zolang je het maar met mate doet. Op zich heeft de kwaliteit van je sperma niet veel met sport ‘an sich’ te maken. Het gaat meer om het lichamelijke effectief van sportoefeningen. Je stimuleert daardoor de bloedsomloop en dat heeft weer impact op de kwaliteit van je zaad. Sport je vijftien uur per week, dan schiet de spermaproductie al met 73% omhoog.