Fouten tijdens het doen van sit-ups

Voor alle fitness oefeningen geldt dat een goede uitvoering het allerbelangrijkste is. Sit-ups zien er misschien simpel uit, maar ook bij deze oefening gaat het nog regelmatig fout. Om ervoor te zorgen dat je straks in plaats van een blessure, zes blokjes op je buik hebt, hebben we hier wat tips om je te helpen.

1. De juiste ademhaling

Veel mensen maken de fout om tijdens het doen van sit-ups, niet goed door te blijven ademen of om hun ademhaling niet goed te blijven timen. Het is de bedoeling om bij het omhoog komen in te ademen en om uit te ademen wanneer je je lichaam weer laat zakken. Zo houd je de ademhaling onder controle.

2. Houd je rug recht bij het doen van sit-ups

Je ziet vaak dat mensen de neiging hebben, om hun rug te ver naar voren te buigen. Maar probeer bij elke sit-up die je doet de rug recht te houden. Op deze manier is de oefening veel effectiever voor je buikspieren en voorkom je een pijnlijke rug. Zo activeer je ook extra je buikspieren zonder dit te compenseren met je rugspieren.

fouten tijdens sit-ups

3. Trekken aan je hoofd

Het kan prettig zijn om met je handen je nek te ondersteunen, omdat je op die manier kunt voorkomen dat je nek pijn gaat doen. Het probleem is alleen dat veel mensen de neiging hebben om bij het doen van een sit-up hun hoofd mee te trekken. Door dit te doen, wordt de oefening minder effectief, omdat je de kracht dan niet meer volledig uit je buikspieren haalt, maar uit je nekspieren.

4. Take your time

Het doen van een sit-ups is een vrij eenvoudige oefening, maar desondanks is het wel de bedoeling om er goed de tijd voor te nemen. Ga de oefening dus niet afraffelen door het te snel uit te voeren. Maar neem voor elke beweging voldoende tijd.

5. Je armen bewegen tijdens de oefening

Veel mensen gebruiken tijdens het doen van sit-ups maniertjes om het makkelijker voor zichzelf te maken, Maar ook bij deze oefening geldt, no pain, no gain. Probeer dus zo min mogelijk te smokkelen en houd je armen tijdens het doen van een sit-up naast je zij.

Het handige aan buikspieroefeningen is dat je ze ook makkelijk thuis kunt doen. Zie hier welke buikspieroefeningen voor thuis jij kan doen.