DNA-test en een vreselijke uitslag

Victoria had nooit kunnen bedenken dat haar situatie zou leiden tot zo’n schokkende openbaring. Ze besloot een 23andMe DNA-test te doen om vreemde gezondheidsklachten te onderzoeken. Tot haar verbazing bleek dat de man die haar had opgevoed niet haar biologische vader was.

De waarheid kwam aan het licht: haar moeder, Maralee, had in de jaren 80 hulp gezocht bij fertiliteitsarts Burton Caldwell om zwanger te raken. Caldwell beloofde anoniem mannelijk zaad van een medische student te gebruiken, maar gebruikte in werkelijkheid zijn eigen mannelijk zaad. Absurd.

Op een reünie van haar middelbare school deelde Victoria deze ontdekking met haar oude jeugdliefde. Zijn nieuwsgierigheid was gewekt, en hij besloot dezelfde DNA-test te doen. Het resultaat? Een simpele, maar verwoestende boodschap: “Je bent mijn zus.”

 

Victoria kreeg dus te horen dat ze intiem was geweest met haar halfbroer“Het was traumatisch”, vertelde ze aan NBC Connecticut. “Nu kijk ik naar foto’s van mensen en denk ik, als hij mijn broer kan zijn, wie nog meer?”

Een grote familie

Victoria ontdekte dat ze maar liefst 23 halfbroers en -zussen had, allemaal verwekt door dezelfde arts. Eén van hen, Janine Pierson, besloot juridische stappen te ondernemen tegen de gepensioneerde dokter. “Toen ik het mijn moeder vertelde, huilden we samen,” herinnerde Janine zich. “Het voelde als een enorme schending.”

Janine confronteerde Caldwell, die volgens haar geen greintje spijt toonde. Ondanks het gebrek aan duidelijke wetten en slechts 13 staten met enige bescherming tegen fertiliteitsfraude, vecht Janine voor gerechtigheid. Ze klaagt Caldwell aan voor emotionele schade, mishandeling en nalatigheid, en eist minstens € 13.831 aan schadevergoeding. Caldwell en zijn advocaat, Patrick J. Sweeney, ontkennen alle beschuldigingen, maar de impact van hun daden blijft groot. Voor Victoria, Janine en hun families is de strijd om rechtvaardigheid nog lang niet voorbij.

Dit heftige verhaal heeft wat weg van de nieuwe Netflix-documentaire The Man With 1000 Kids over de Nederlandse Jonathan Jacob Meijer.