iPhone 12 versus Samsung Galaxy S20

Natuurlijk gaat een vergelijking tussen een Apple en een Samsung toestel niet echt op. Zo gebruikt Samsung Android en heeft Apple haar eigen iOS. Dat laten we dus even buiten beschouwen en richten we ons dus op de mogelijkheden van beide toestellen. Het gaat dus puur om de prestaties waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de camera, het scherm en de technische prestaties.

De selfiecamera’s

Waarschijnlijk is voor veel gebruikers niets belangrijker dan de selfiecamera en wat dat betreft heeft Apple de beste papieren in huis. In de standaard uitvoering krijgt de Samsung S20 wel een leuke 10 Megapixel camera, maar die van Apple heeft standaard 12 Megapixels. Het enige pluspunt voor de Samsung liefhebber is de S20 Ultra die is voorzien van een camera met maar liefst 40 Megapixels. Dat is dus slechts een model.

Overige camera’s

Hier begint het een duidelijk probleem te worden om beide toestellen met elkaar te gaan vergelijken. Strikt genomen schiet Samsung er flink bovenuit. Dan hebben we het over de Megapixels. Bij de iPhone 12 is dit gewoon 12 Megapixels. Daar moeten we wel aantekenen dat Apple er in tegenstelling tot de directe concurrent geen gewoonte van maakt op het aantal MP’s op te voeren. Samsung doet dat dus wel en pakt flink uit!

samsung of apple

Zo beschikken de Samsung Galaxy S20+ en -Ultra over respectievelijk 64 en 48 Megapixels. Dat klinkt indrukwekkend, maar Apple heeft iets wat Samsung niet heeft: LiDAR. Op dit punt is de strijd dus niet beslist, vooral omdat Apple zich richt op de kwaliteit van de camera en niet op het aantal Megapixels. Want als er iets is dat je moet weten: het aantal Megapixels betekent zeker niet direct dat de camera beter is. Dit zal dus een kwestie zijn van daadwerkelijk testen.

De technische specificaties

Afgezien van het feit dat beide toestellen beschikken over een bijzonder krachtige processor, gaat Apple toch met de eer aan de haal. Dat ligt niet zo zeer aan de kracht van de Bionic A14 processor, maar aan het feit dat deze processor gebruik maakt van 4 cores welke zijn voorzien van de 16-core Neural Engine. Het voordeel is dat het een zeer geavanceerd zelflerend systeem is wat bij Samsung ontbreekt. Niks ten nadele van de S20, met de Quallcom Samsung Exynos 990 Octa chipset is niks mis. Bovendien draait deze op een snelheid van 2.7Ghz. Ook het werkgeheugen van 8GB is meer dan voldoende.

Natuurlijk zou een vergelijking nooit compleet zijn zonder kritisch te kijken naar de internetverbinding. Beide toestellen beschikken over 5G en dus kun je supersnel surfen zodra het beschikbaar is in heel Nederland. Het enige voordeel wat mogelijk de doorslag kan geven is dat de iPhone enkel gebruik maakt van 5G als het ook echt functioneel is. Op die manier spaar je de batterij en dat is een functie die je niet terug ziet bij de Samsung S20.

Het scherm

De iPhone modellen krijgen allemaal een OLED scherm plus een extra harde glaslaag waardoor het scherm beter beschermd is. Of dat echt een voordeel is zal de toekomst uit moeten wijzen. Samsung heeft haar toestellen een AMOLED scherm gegeven. Hierbij is het voordeel dat de kleuren veel meer tot leven komen. Het probleem van Samsung is echter dat de resolutie van de iPhone modellen hoger zou zijn waardoor ook op dit punt de wijzer uitslaat in het voordeel van Apple.

iphone 12 vs galaxy s20

Al met al scoort de iPhone 12 toch nét wat beter dan de Samsung Galaxy S20. Echter zal je dit verschil ook in de prijs merken. De iPhone 12 Pro heeft een vanaf-prijs van maar liefst 1159 euro en de Samsung Galaxy S20 kost zo’n 859 euro. Hierbij dien je dus jezelf af te vragen welk besturingssysteem jij het fijnst vindt en of het daadwerkelijk de moeite waard is. Succes!