Eten bestellen nu makkelijker dan ooit

Waar de keuze vroegah enkel bestond uit pizza of Chinees, is dat tegenwoordig heel anders. Zeker sinds de uitbraak van het Coronavirus in 2020, hanteren veel gerenommeerde restaurants nu ook de optie om eten te laten bezorgen. Een samenwerking met een bezorgdienst zoals Thuisbezorgd of UberEats is voor beide partijen goud waard. Al zitten er, ook voor restaurants, wel verschillen in kosten en opbrengsten tussen Thuisbezorgd en UberEats

Vooral Thuisbezorgd geldt in deze wereld als grote speler. De marktleider, onderdeel van Just Eat Takeaway, werd in 2000 opgericht door de toen 21-jarige Enschedese student Jitse Groen. Just Eat Takeaway. In 2022 was de totale waarde van de afgeleverde maaltijden 28,2 miljard euro. Het bedrijf was in 2021 actief in 23 landen. De belangrijkste markten zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada en Nederland. In datzelfde jaar werken er 20.235 mensen bij het bedrijf. In totaal werden 1,1 miljard maaltijden afgeleverd namens 634.000 restaurants.

UberEats werd in 2014 opgericht en is momenteel operationeel in meer dan 6.000 steden in 45 landen. In 2022 boekte het een winst van 8,3 miljard euro, en doet dus in verhouding weinig onder voor Thuisbezorgd.

verschillen kosten thuisbezorgd ubereats

Wat zijn de verschillen in kosten tussen Thuisbezorgd en UberEats?

De concurrentiestrijd tussen de twee giganten heeft uiteraard ook invloed op de prijs. Zo hanteert Thuisbezorgd een commissie van 14 procent per bestelling exclusief bezorging, inclusief bezorging wordt dat 30 procent. UberEats hanteert 12 procent per bestelling exclusief bezorging, 30 procent inclusief bezorging.

Vrij nietszeggende cijfers. Als we een heel gemakkelijke bestelling – in dit geval een pasta pesto met kip en een blikje cola – van het hoogst beoordeelde restaurant op Thuisbezorgd bestellen, en die willen we laten bezorgen in het centrum van Amsterdam, moeten we 14,35 euro betalen. Daarvan gaat dus iets meer naar 4,30 euro naar Thuisbezorgd zelf.

Als we met dezelfde gegevens, dus zelfde bestelling 0p hetzelfde adres, UberEats raadplegen, komt daar een prijskaartje van 13,72 euro naar boven. Iets goedkoper dus dan Thuisbezorgd. Daarvan gaat iets meer dan 4,12 euro naar UberEats toe. Ook bij andere bestellingen is het prijsverschil nihil. Het ligt dus allemaal ontzettend dicht bij elkaar, maar UberEats lijkt, mede door de meer gunstige commissie jegens de restaurants als winnaar uit de bus te komen.

Meer lezen over zulke zaken? Lees hier alles over het gemiddelde salaris van een taxichauffeur van Uber of Bolt.