Welke opleiding is nodig om taxichauffeur te worden?

Voor iedereen die taxichauffeur zou willen worden, zijn er zowel opleidingen als cursussen beschikbaar. En dat wil zeggen dat je het verplichte CCV-certificaat en een taxipas moet behalen. Deze opleidingen en cursussen helpen jou bij het ervaring opdoen in dit gebied zodat je zo goed voorbereid als nodig is het examen van het CBR kunt afleggen.

En dat is nog niet alles, naast alle opleidingen/cursussen die je moet behalen, heb je ook nog heel wat andere zaken waar je aan moet denken. Zoals een goedgekeurd voertuig inclusief boordcomputer. Nadat de goedkeuring van het voertuig krijgt je een blauw kenteken. Tevens moet je als chauffeur bij een ondernemer zijn aangesloten. Of zelf ondernemer zijn (zelfstandige zonder personeel). Er is dus toch wel iets meer nodig dan alleen het halen van je rijbewijs.

salaris taxichauffeur

Wat is het salaris van een taxichauffeur bij Uber en Bolt?

Nu is de grote vraag: wat verdient een taxichauffeur nu eigenlijk? We lichten het verschil in salaris tussen een taxichauffeur bij Uber en Bolt uit:

Voor de pandemie (2019) lagen de verdiensten van chauffeurs gemiddeld op 22,85 euro per uur, na aftrek van Ubers service fee en BTW. Volgens onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht, zijn in 2022 zijn de gemiddelde verdiensten, na dezelfde aftrek, 32,32 euro. Een stijging dus van 41 procent. Let hierbij wel op dat van het gemiddelde bedrag van 32,32 euro nog wat kosten afgetrokken moeten worden, wil je bij de daadwerkelijke verdiensten van de chauffeurs uitkomen.

Daarnaast schreef het Financieel Dagblad (FD) “dat een gemiddelde Uber-chauffeur in Amsterdam vorig jaar niet langer dan 25 uur per week online was en ruim 32 euro bruto per uur verdiende”. Volgens de krant verdienen de Uber-chauffeurs dus ongeveer 30 euro tot 35 euro per uur.

Bij Bolt werkt het iets anders als we Adformatie mogen geloven. Maar de chauffeurs verdienen, naar eigen zeggen, goed bij Bolt. Het bedrijf rekent de laagste commissie (twintig procent) en verhoogde bijvoorbeeld eerder dit jaar de ritprijzen. Dit om de gevolgen van inflatie en toenemende kosten voor chauffeurs te compenseren. De meerderheid van de chauffeurs die met Bolt rijden, verdient meer dan 35 euro per uur – na aftrek van commissie.

Hoe scoort dit tegenover het gemiddelde salaris van taxichauffeurs in Nederland? Volgens Talent.com is het gemiddelde salaris van een taxichauffeur in Nederland 12,81 euro per uur. Dat is minder dan het gemiddelde salaris van een buschauffeur. Al ligt het hierbij wel aan hoe ervaren de chauffeur is.