De verschillen tussen OLED en QLED televisies

Het belangrijkste verschil tussen OLED en QLED is dat het ontwerp van een QLED-scherm vergelijkbaar is met dat van een gewoon LCD-scherm. Dit komt doordat er sprake is van een LED-achtergrondverlichting heeft waardoor meerdere lagen in feite naar voren worden gehaald zodat de afbeeldingen vorm krijgen. Dit staat bekend als transmissieve technologie. Het grote verschil zit in feite in de details. Heel simpel gezegd: bij een OLED-scherm is elke pixel voorzien van eigen verlichting, terwijl QLED juist gebruik maakt van achtergrond verlichting.

Voor 2017 was het een stuk eenvoudiger: je had gewoon LCD en LED TV’s. Dat was best aardig, maar het kon beter vond Samsung en dus introduceerde het QLED TV’s. Het zou de tegenhanger moeten worden van OLED en het scherm was voorzien van een laag nanokristallen. Dat was geen onbelangrijke ontwikkeling, want nu konden de kleuren veel levendiger worden weergegeven. Een ander voordeel is de verbeterde helderheid waardoor het voor het menselijke oog een stuk aangenamer was.

De keuze voor een bepaald type tv is in feite afhankelijk van je eigen situatie. Dan bedoelen we niet het financiële plaatje, maar de kijksituatie. Daarbij zijn de eigenschappen van de verschillende systemen bepalend. Zo kan het contrast van belang zijn, net als de weergave van de kleuren en de helderheid.

Zwartwaarde en contrast

Zo heeft een OLED scherm het voordeel dat elke afzonderlijke pixel aan- of uit kan worden gezet. Dit zorgt voor een mooi contrast als er in een veel zowel veel met zwarte kleuren als met kleur wordt gewerkt. Een nachtelijke scene met een heldere maand wordt dan bijzonder mooi weergegeven.

Een QLED-scherm heeft die mogelijkheid niet. Sterker nog, het lijkt er juist op alsof de lichtbronnen in een QLED-scherm de kwaliteit van een OLED-scherm proberen na te bootsen. Alhoewel ook dergelijke schermen steeds beter worden blijft een OLED-scherm net iets beter presteren.

Kleurweergave en helderheid

Ook de kleurweergave en de helderheid kunnen bepalend zijn voor je uiteindelijke keuze. Hoe beter de kleurweergave, des te aangenamer je kijkervaring. Zo zal je bij het bekijken van een HDR-opname graag willen genieten van een optimale weergave. Dit ligt bij een OLED-scherm lager in vergelijking met een QLED-scherm. Vooral als er bij daglicht tv wordt gekeken zal dit zeker opvallen.

Kijkhoek

Mocht je nu denken dat een OLED-scherm het echt gaat afleggen ten opzichte van QLED, dan zie je het letterlijk verkeerd. Zo is de kijkhoek van een OLED-scherm duidelijk beter. Dit merk je niet als je recht voor de tv zit, maar als je bezoek hebt en je zou schuin naar de tv kijken, dan merk dat dit bij een OLED-scherm veel beter gaat: de kleuren en de helderheid zijn dan stukken beter, ook als je links op rechts van de tv zit te kijken. Dit is al op te merken bij een hoek van slechts 50 graden.

Reflectie

Ook als het gaat om de reflectie van het daglicht is het goed om te kijken naar de vraag hoe de verschillende schermen zich gedragen. Met name OLED-schermen kunnen behoorlijk wat reflectie generen. Dit komt omdat QLED-schermen in tegenstelling tot een OLED-scherm wel beschikken over achtergrondverlichting. Hierdoor is de reflectie een stuk minder en kan je een stuk aangenamer naar je tv kijken.