Geur en gevoel

Een eerste verschil tussen echt leer en nep leer zijn de geur en het gevoel van het leer. Echt leer voelt bijvoorbeeld vaak zachter en soepeler aan dan nep leer. Bovendien heeft echt leer ook een kenmerkende geur die moeilijk te imiteren is. Waar komt deze geur vandaan? Deze geur komt voort uit het looien van de huid. Dit is een proces dat louter bij echt leer wordt toegepast. Nep leer heeft daarentegen vaak een chemische geur. Dit komt door de gebruikte synthetische materialen.

 

Textuurverschillen

Een tweede verschil tussen echt leer en nep leer zijn de verschillen in de textuur. Zoals nep leer volledig egaal kan zijn, is echt leer dat vrijwel nooit. Bij echt leer zie je vaak kleine onregelmatigheden in de textuur, zoals littekens, poriƫn en aderen, om het gemaakt is van dierenhuid, die van nature imperfecties bevat. Nep leer wordt echter machinaal gemaakt waardoor imitatieleer egaal gemaakt kan worden.

echt en nep leer verschillen

Leer schroeit

Het is mogelijk om een test te doen om erachter te komen of het desbetreffende product van echt leer of van nep leer is gemaakt. Door een vlammetje tegen het leer te houden kan je erachter komen of het echt leer of imitatieleer bevat. Echt leer schroeit en ruikt naar brandend haar wanneer het wordt blootgesteld aan een vlam. Nep leer smelt en ruikt naar brandend plastic. Pas hier wel mee op. Het is zonde als je jouw product beschadigt.

Leer absorbeert

Een andere test om erachter te komen of jouw product van echt leer gemaakt is, is een test met water. Echt leer absorbeert water, terwijl het water op nepleer blijft liggen, of van het oppervlak afglijdt. Echt leer is namelijk poreus, terwijl nep leer een coating heeft die water afstoot.

Check het label

Wanneer een product een label bevat, is het handig om daar ook even op te kijken. Vaak wordt er op het label vermeld of het product gemaakt is van echt leer, of van nep leer. Eventueel kan het product ook nog certificaten bevatten die het echte leer bevestigen.

Al met al zijn er dus genoeg mogelijkheden om het verschil tussen echt leer en nep leer te herkennen. Ook leuk om te lezen: zo poets jij jouw leren schoenen.