Headerfoto via: Grenson X Foot The Coacher

Wat heb je nodig om je schoenen te onderhouden?

Voordat je kunt beginnen met het poetsen of onderhouden van je leren schoenen is het noodzakelijk om de juiste spullen in huis te hebben. Heb je dit niet, dan is het sowieso onmogelijk om het goed te doen. Het hoeft niet duur te zijn, deze dingen heb je altijd nodig:

  • Een doek, er zijn speciale doeken maar ook oude sokken of ondergoed kan goed zijn.
  • Een borstel met paardenhaar.
  • Leer conditioner, houdt het leer soepel en gevoed.
  • Crème polish, bevat meer pigment dan wax polish.
  • Wax polish, dit zorgt voor de perfecte glans op je leren schoenen; de finishing touch.

Bereid de schoenen voor

Voordat je kunt beginnen met poetsen en aanbrengen van crèmes, moet je er eerst voor zorgen dat je schoenen hiervoor klaar zijn. De eerste stap is borstelen met een borstel van paardenhaar, dit haalt het meeste vuil weg. Hardnekkiger vuil kun je vervolgens weghalen met een doek. Als het nodig is kan je de doek een beetje vochtig maken, maar niet té. Het is wel van groot belang om ervoor te zorgen dat je schoenen volledig droog zijn voordat je verder gaat met de volgende stap.

Leren schoenen poetsen schoonmaken MAN MAN

Conditioneer en polish je schoenen

Nu zijn je schoenen, mits goed opgedroogd, klaar voor het echte werk. Gebruik een schone doek en doe daar een klein beetje conditioner op. Verdeel deze gelijkmatig over je schoenen. Vervolgens pak je een doek met polisher, beide soorten zijn in principe geschikt. Als je leer wat meer geleden heeft is het beter te kiezen voor een crème polish, maar je wilt dit niet te vaak doen. Dan geven je schoenen veel meer af. Zorg ervoor dat je de gehele schoen poetst en besteed extra aandacht aan de randen.

Opnieuw borstelen

Als je de ene schoen hebt ingesmeerd, kun je deze even laten rusten en het proces herhalen voor de andere schoen. Wanneer je hiermee klaar bent kun je opnieuw wisselen van schoen, de eerste is klaar voor de volgende ronde. Nu moet je opnieuw borstelen met een borstel met paardenhaar. Het belangrijkste is dat je langzaam en zachtjes borstelt voor de perfecte glans. Dit klinkt vrij makkelijk en dat is het ook, als je het maar regelmatig doet.

Leren schoenen poetsen schoonmaken MAN MAN

Finishing touch: laat ze shinen

Je schoenen zijn bijna klaar om te dragen, maar voor de perfecte shine moet je nog één ding doen. Doe één van je poetsdoeken om je vinger en doe hier een beetje wax polish op. Nu moet je heel rustig routerende bewegingen maken op de plekken waar je glans wilt krijgen. Hoe langer je rondjes maakt, hoe meer de schoen zal gaan glanzen. Doe dit dan ook net zolang totdat je tevreden bent met de glans van je schoenen. Nu ben je klaar om stijlvol de deur uit te gaan met je leren schoenen.

Draag je liever suède schoenen? Ook hierbij is schoonmaken van groot belang.