Nederlanders trekken massaal naar België voor betaalbare woningen

De recente ontwikkeling rondom de huizenprijzen kent zijn weerga niet. Vaak waren het mensen die toch al in de buurt van de Belgische grensstreek woonden die keken voor een woning over de grens, maar steeds vaker zetten zelfs mensen uit Rotterdam, Amsterdam of zelfs nog noordelijker de stap om naar het land van het bier, de Vlaamse friet en Gert Verhulst te huizen. In de gemeente Hoogstraten, net onder Breda, is volgens een Belgische makelaar liefst 80% van de naar een huurwoning zoekenden momenteel Nederlands.

Het zijn vooral mensen die in een soort spagaat zitten die de meeste Nederlanders wel zullen herkennen – ze verdienen teveel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een particulier huur- of koophuis. Daarom kiezen veel landgenoten ervoor de stap naar België te maken, maar hoeveel goedkoper zijn de woning daar eigenlijk?

Het verschil in huizenprijzen tussen Nederlandse en Belgische woningen

Tussen 2015 en 2022 zijn de huizenprijzen in Nederland gestegen met 52%, waar dat in zowel Duitsland en België 47% was. 5% minder dus. Maar die in verhouding kleine 5% staat garant voor gigantische verschillen. In Nederland kost een normale rijtjeswoning of halfvrijstraande woning gemiddeld € 432.000.

In België is dat gemiddeld ‘slechts’ € 260.000. Voor een vrijstaande woning betaal je bij de Zuiderburen gemiddeld € 370.000, en voor appartementen € 245.000. Daarbij dient wel gezegd te worden dat er nog een groot verschil is tussen Vlaanderen, net Nederlandse gedeelte van België, en Wallonië, het Franstalige gedeelte. In Wallonië is de prijs voor een niet-vrijstaandhuis namelijk gemiddeld slechts € 175.000.