Wat is het gemiddelde salaris van een bijbaantje als kassamedewerker?

Het is waarschijnlijk dat velen van jullie zijn begonnen met werken als kassamedewerker of vakkenvuller. Veel 15/16-jarigen kiezen ervoor om in de supermarkt te werken, vaak uit noodzaak omdat er op die leeftijd beperkte andere mogelijkheden zijn en veel andere banen vaak eerdere werkervaring vereisen. Ondanks dat het gemiddelde salaris van een kassamedewerker niet hoog is, willen ze toch wat geld verdienen om bijvoorbeeld een keer uit te gaan of naar de bioscoop te gaan.

Er zijn echter grote verschillen in het salaris voor kassamedewerkers tussen de vier grootste supermarktketens: Albert Heijn, Jumbo, Lidl en ALDI. Laten we die verschillen eens bekijken.

Zoveel verdien je als kassamedewerker bij de Albert Heijn, Jumbo, LIDL of ALDI

Bij Albert Heijn, de grootste supermarktketen van Nederland, verdient een 16-jarige met een werkweek van 12 uur bruto €81,12 per week. Dat komt neer op een bruto uurloon van €6,76. Bij Jumbo ligt dit nog lager; zij betalen een bruto weekloon van €77,88 bij dezelfde gegevens. Dit betekent een bruto uurloon van €6,49.

Lidl zit qua salaris precies tussenin. Zij hanteren een bruto uurloon van €6,58, wat resulteert in een bruto weekloon van €78,96 bij een werkweek van 12 uur. De Duitse broer van Lidl, ALDI genaamd, betaalt het laagste salaris. Voor een 16-jarige met een werkweek van 12 uur ontvang je slechts €66,12 bruto per week, wat neerkomt op een bruto uurloon van €5,51. Het moet wel worden opgemerkt dat dit beeld van ALDI niet volledig representatief is, omdat ze pronken met de mogelijkheid om een bonus tot €16,53 extra te verdienen als het goed gaat in jouw filiaal. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Hoe ziet het toekomstige salaris van een kassamedewerker eruit?

Het blijft natuurlijk koffiedik kijken, maar op basis van statistieken uit het verleden kan worden gekeken naar het gemiddelde salaris van een kassamedewerker in 2024. Volgens RTL stegen de cao-lonen vorig jaar gemiddeld met 3 procent. Dat is de hoogste stijging sinds 2008. Mocht deze stijging zich doorzetten in 2024, dan verdient een 16-jarige kassamedewerker van Jumbo €6,68 bruto per uur, een 16-jarige kassamedewerker van Lidl €6,78 per uur, een 16-jarige kassamedewerker van Albert Heijn €6,96 per uur en een 16-jarige kassamedewerker van ALDI €5,68 per uur.