Het gemiddelde salaris van een bijbaantje als kassamedewerker

Grote kans dat ook jij je werkende leven bent begonnen als kassamedewerker of als vakkenvuller. Menig 15/16-jarige kiest ervoor om in de supermarkt te werken. Hoewel dat meer uit nood geboren – heel veel anders mag je op de leeftijd niet ondernemen, plus voor veel andere baantjes is vaak eerdere werkervaring vereist. Maar toch, je wil wat geld verdienen om een keer uit te gaan of naar de bioscoop te gaan en dus kom je vaak uit bij de supermarkt bij jouw in de buurt – ondanks dat het gemiddelde salaris van een kassamedewerker geen vetpot is.

Maar uit onderzoek blijkt dat er tussen de vier grootste supermarktketens, Albert Heijn, Jumbo, Lidl en ALDI, grote verschillen zijn als het gaat om de salariëring voor kassamedewerkers. Wij lichten die verschillen voor je uit.

Hoeveel verdien je als kassamedewerker bij de Albert Heijn, Jumbo, LIDL of ALDI?

Bij de Albert Heijn, de grootste keten van ons land, verdien je als 16-jarige met een werkweek van 12 uur € 81,12 bruto per week. Dat betekent een bruto uurloon van € 6,76. Bij de Jumbo is dat nog minder; zij hanteren bij hetzelfde gegeven een bruto weekloon van € 77,88. Dat betekent een bruto uurloon van € 6,49.

De discount-supermarkt Lidl hangt er wat dat betreft precies tussen. Zo hanteert de Duitse supermarktketen een bruto uurloon van € 6,58, wat met een 12-urige werkweek dus € 78,96 bruto per week betreft. De Duitse broer van de Lidl, de ALDI, spant qua salaris de negatieve kroon. Voor een 16-jarige met een 12-urige werkweek betalen zij slechts € 66,12 bruto per week, wat een uurloon van € 5,51 bruto betekent. Toegegeven: het beeld van de ALDI is niet volledig representatief, zij koketteren namelijk met het feit dat je een bonus tot € 16,53 extra kan verdienen als het in jouw filiaal lekker loopt. Maar goed, dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.