Huizenprijzen stijgen enorm in 200

De huizenprijzen stegen het afgelopen kwartaal dus flink. Voor woningverkopers fantastisch nieuws, maar voor woningzoekende toch een vervelende bijkomstigheid. Niet alleen zijn de prijzen namelijk enorm gestegen, maar ook is het aanbod in woningen nog verder geslonken. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) kwam met de woningmarktcijfers van het derde kwartaal. Zij vertellen dat de woningmarkt nog moeilijker is geworden voor woningzoekenden, omdat er nog altijd veel potentiële kopers zijn, maar onvoldoende aanbod. Door deze krapte is de prijsstijging nog verder opgelopen. Zelfs zo erg dat het in de afgelopen 20 jaar nog nooit zo erg is gestegen.

huizenprijzen

 

Vorig jaar lagen de huizenprijzen een stuk lager

Volgens experts hoeven we ons nog niet écht druk te maken, omdat de cijfers vooral gebaseerd zijn op transactieprijzen. De gemiddelde prijs is dus afhankelijk van de verkochte woningen. Als dat er opeens veel in Amsterdam zijn en minder in Groningen, dan heb je al snel een stijging van de gemiddelde transactieprijs. Natuurlijk is het wel lastig voor starters, aangezien zij nog geen eigen woning hebben en over het algemeen niet veel te besteden. Met een stijging van maar liefst 11,6 procent vergeleken met vorig jaar krijgt vooral die groep kopers het wat lastiger dan andere jaren. De gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal was 354.000 euro. Voor starters sowieso een behoorlijke zak met geld.

Beste woningverkopen in de afgelopen tijd

In het derde kwartaal verkochten makelaars in totaal 41.600 bestaande woningen. Dat is het hoogste aantal in bijna drie jaar en het beste derde kwartaal ooit. Dat betekent dat het dus heel goed gaat met de verkoop van huizen. De kans op een woning is dus wel kleiner, maar wanneer je er een vindt die nog beschikbaar is, is de kans groot dat je hem hebt gekocht in het afgelopen kwartaal.