Eigenlijk zijn verlatingsangst en bindingsangst twee extreme uiteinden van hoe iemand zich in een relatie kan gedragen. Iedereen zit ergens op die lijn en waarschijnlijk zit bijna niemand precies in het midden. Er zijn maar heel weinig mensen die nooit onzeker zijn in hun relatie, maar de vraag is hoe je reageert op de mogelijkheid dat een relatie stuk kan lopen. Om het verschil te weten tussen de twee uiteinden, moet je eerst weten wat verlatingsangst en bindingsangst precies zijn.

 

Wat is verlatingsangst?

Wanneer je last hebt van verlatingsangst doe je er alles aan om de verbinding met iemand niet te verliezen. Waarschijnlijk heb je altijd bevestiging nodig en word je misschien snel jaloers. Iemand met verlatingsangst is zo bang om alleen te zijn dat ze er alles aan zullen doen dat de relatie niet verbroken wordt. Zelfs wanneer de relatie niet gezond meer is.

In het geval dat de relatie toch uitgaat, zal een persoon met verlatingsangst waarschijnlijk al snel een nieuwe relatie hebben. Er zitten twee kanten aan het gedrag van iemand met verlatingsangst. Aan de ene kant zal hij of zij zelf veel energie in de relatie stoppen en de ander boven zichzelf stellen. Aan de andere kant vraagt deze persoon vaak ook veel aandacht.

Wat is bindingsangst?

Bij bindingsangst denk je meestal vooruit. Wanneer je het niet toelaat dat je gevoelens ontwikkeld, bijvoorbeeld door de relatie verbreken wanneer dat zo lijkt te zijn, is de kans kleiner dat je uiteindelijk met een gebroken hart eindigt. Iemand met bindingsangst houdt zijn partner zoveel mogelijke op afstand wanneer er wel sprake is van een relatie, vooral emotioneel gezien.

Het tegenhouden van een emotionele band zorgt ervoor dat je een gevoel van controle hebt. In de meest extreme gevallen kan het zijn dat iemand met bindingsangst helemaal niet probeert om een relatie aan te gaan en het bijvoorbeeld bij eenmalige avontuurtjes houdt. Sommige mensen weten heel goed van zichzelf dat ze last hebben van bindingsangst, andere vinden het lastiger om de signalen van bindingsangst te herkennen.

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen bindingsangst en verlatingsangst?

Zoals je misschien al door hebt zit er zeker een verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst, maar zijn ze ook eigenlijk bijna hetzelfde. De reden van beide is namelijk hetzelfde: je bent bang om de liefde kwijt te raken. De een doet dat door de afstand te bewaren en zich niet te veel te hechten. De redenatie daarachter is dat wat er niet is, je ook niet kunt kwijtraken. Een ander klampt zichzelf juist vast aan zijn partner in de hoop dat dat zal voorkomen dat de relatie ooit eindigt. Diegene heeft mogelijk het idee dat wanneer je maar genoeg tijd samen doorbrengt, het niet fout kan gaan.

het verschil tussen verlatingsangst en bindingsangst

In het geval van bindingsangst en verlatingsangst is vaak zo dat tegenpolen elkaar aantrekken. Daardoor is de kans best groot dat wanneer je last hebt van bindingsangst, je juist iemand aantrekt met verlatingsangst. Doordat de persoon met bindingsgast minder emotioneel beschikbaar is, creëert dit ruimte waar juist ook degene met verlatingsangst baat bij heeft. Degene met verlatingsangst kan ook iets hebben aan iemand waar hij of zij achteraan moeten jagen. Wanneer dat succesvol is, kan dat zorgen voor een goed gevoel.

Vaak is er wel een oorzaak voor verlatingsangst of bindingsangst. Dat kan iets zijn wat je als kind heb meegemaakt, bijvoorbeeld een ouder die niet emotioneel beschikbaar is, gescheiden ouders of een overleden dierbare. Het kan ook iets zijn wat zich later ontwikkelt, bijvoorbeeld door een relatie die op een vervelende manier eindigt. De eerste stap is het probleem herkennen en je realiseren waar het vandaan komt. Daarna kun je gaan zoeken naar oplossingen voor bindingsangst.