Wat bepaalt waar je als eerste afvalt?

Het zou natuurlijk ideaal zijn wanneer je kunt kiezen waar van je lichaam het vet verdwijnt als je afvalt. Helaas is dat niet hoe afvallen werkt. Je moet er dus rekening mee houden dat bij het afvallen dat misschien niet gelijk gebeurt op de plekken waar je dat graag wil.

 

Waar je als eerste afvalt en hoe makkelijk het afvallen gaat, hangt onder andere van je genen af. Ook sla jij als man in eerste instantie het meeste vet op andere plaatsen op dan een vrouw. Verder hebben hormonen zoals cortisol – het stresshormoon – en je huidige gewicht invloed op het afvallen.

Visceraal vet en subcutaan vet

Er zijn twee soorten vet in ons lichaam, subcutaan en visceraal vet. Subcutaan vet zit onder de huid en kan door het hele lichaam zitten, ook op je benen en armen. Visceraal vet vind je rond je organen, dus in je torso. Het valt vaak net iets minder op, maar is wel slechter voor je gezondheid. Je hebt een groter risico op onder andere diabetes en hartproblemen.

welke plekken afvallen als eerste

Over het algemeen begint je lichaam als eerste met het verbranden van visceraal vet. Doordat dit vet rond en tussen je organen zit, kan het zijn dat het daardoor minder opvalt dan wanneer je subcutaan vet kwijtraakt. Het is natuurlijk wel stukken beter voor je gezondheid.

Op welke plekken je als man als eerste af?

De vraag is natuurlijk nog op welke plekken je als man het eerst de resultaten ziet van het afvallen. Mannen vallen over het algemeen het eerste af rond hun torso, vooral bij de buik. Dat geldt zowel voor subcutaan vet als visceraal vet. Wanneer er sprake is van zwaar overgewicht of obesitas zijn het juist je armen en benen waar je als eerste afvalt. Dat komt ook doordat in je bovenarmen en dijen het meeste opvalt wanneer je vet verliest.

Wel iets om rekening mee te houden: wanneer je op een vetpercentage van 10% tot 15% komt, wordt je buikvet juist heel hardnekkig. Wanneer je echt voor die sixpack gaat, kan het zijn dat je op gegeven moment iets meer geduld moet gaan hebben en gebruik moet gaan maken van goede oefeningen voor de buikspieren.