De bijwerkingen van het drinken van koffie

Als liefhebber van koffie zijn veel bijwerkingen van het drankje jou vast bekend. Zoals het bekend is dat het je alertheid verhoogt en een stoot energie geeft. Maar wist je dat het daarnaast ook je levensduur kan verlengen? Uit een studie bleek het dat mensen die elke dag één tot vijf kopjes koffie dronken een grotere kans hadden op een langer leven dan degenen die weinig of helemaal geen koffie dronken. Eén tot drie kopjes per dag werd geassocieerd met een vermindering van 15% van het overlijdensrisico. Het schijnt dat de antioxidanten, cafeïne en andere componenten in koffie de cardiovasculaire gezondheid (hart-longconditie) en de bloedsuikerspiegel kunnen verbeteren. Wat kan bijdragen aan een langer leven.

Koffie drinken voordelen waarom goed
Foto via Instagram Erik Forsgren

Koffie heeft ook neurologische voordelen

Het drinken van een kopje koffie kan ook invloed hebben op je neurologische gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2018 dat ontdekte dat EHT, een vetzuur dat te vinden is in de coating van koffiebonen, muizen beschermde tegen ziekte. In combinatie met cafeïne, wat natuurlijk in koffie te vinden is, bleek EHT het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson en Lewy body dementie te verminderen.

Ook kan het drinken van koffie je beschermen tegen het ontwikkelen van Alzheimers en kan het depressie tegengaan. Dingen als een betere concentratie, betere fysieke prestaties, een lager risico op type 2 diabetes, het verbranden van vet en het beschermen van je lever kunnen allemaal komen van het drinken van een kopje koffie per dag. Er zijn zelfs gevallen dat het het risico op bepaalde vormen van kanker en beroerte zijn verlaagd. Het zit ook boordevol antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen. Wees dus niet bang om vandaag een extra kopje koffie te drinken. Je lichaam zal je waarschijnlijk dankbaar zijn!