Welke belangrijke voedingsmiddelen zijn nodig in het dieet van een man?

Mannen hebben veel energie nodig, omdat ze ook meer energie verbruiken. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt en bewust je voeding kiest. Zo hebben mannen volgens experts bepaalde vitaminen en mineralen extra nodig. Dit kun je doen door middel van supplementen, maar eten van de juiste belangrijke voedingsmiddelen is natuurlijk nog beter. De volgende voedingsmiddelen kunnen voortaan niet meer missen in jouw dieet.

 

Handje noten

De gezonde vetten in ongebrande ongezouten noten zijn ontzettend goed voor je lichaam. Je hebt niet veel nodig dus overdrijf niet teveel. Neem een handje per dag of per twee dagen. In noten zitten veel vitamine E, welke mannen goed kunnen gebruiken. Verder hebben noten vele andere voordelen. Zo wordt het eten van nootjes gelinkt aan een lagere kans op diabetes en hart- en vaatziekten.

Bonen

In bonen zitten ontzettend veel vezels. Deze vezels heb je nodig om hart- en vaatziekten te voorkomen, je cholesterol laag te houden en je Glycemische index op peil te houden. Dat laatste heeft te maken met hoe snel de koolhydraten door je bloed worden opgenomen. Vezels hebben verder een goede invloed op de darmen en je stoelgang. Ook vermindert het eten van veel vezels de kans op colorectale- of dikkedarmkanker. Dit zijn soorten kanker die bij mannen iets vaker voorkomen. Vezels zitten natuurlijk niet alleen in bonen dus je kunt ook uitwijken naar andere belangrijke voedingsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan volkoren brood, zilvervliesrijst of volkoren pasta.

bonen belangrijk

Zoete aardappel

Bepaalde mineralen in zoete aardappelen geven je kalium. Kalium is essentieel voor een gezonde bloeddruk en zorgt ervoor dat je bloeddruk niet te veel stijgt door natrium. Met een gezonde bloeddruk behoud je een optimale zenuw- en spierfunctie. Mannen hebben vaker last van een hoge bloeddruk, waardoor het geen kwaad kan om hier iets aan te doen.

Zalm

De vetzuren in vette vis, zoals zalm, hebben ontzettend veel voordelen voor het mannelijk lichaam. Zo helpt het atherosclerosis (aderverkalking) voorkomen en vermindert het de kans op ontstekingen. Dit laatste kan een erectiestoornis voorkomen. Bovendien kan het ook veel andere chronische ziekten voorkomen als diabetes of hartaandoeningen. De hoofdoorzaak van dit soort ziekten is namelijk vaak ook ontstekingen.

voedingsmiddel zalm

 

Spinazie

In bladgroenten zoals spinazie zit veel magnesium. Magnesium hebben mannen nodig voor een hoger testosterongehalte, wat weer belangrijk is voor vele andere dingen in het lichaam. Zo is dit onwijs goed voor de gezondheid van je botten en vermindert het de kans op diabetes type 2. Uit onderzoek is gebleken dat veel mannen veel te weinig magnesium binnen krijgen. Zo neemt het risico op een magnesiumtekort toe als je ouder wordt. Andere bladgroenten die je veel kunt eten om genoeg magnesium binnen te krijgen zijn andijvie, veldsla, courgette of paprika.

Belangrijke voedingsmiddelen

Spruitjes

Vele staan waarschijnlijk niet te springen bij het idee dat ze dit zouden moeten toevoegen aan hun dieet. Toch is het het wel waard. Spruitjes bevatten namelijk veel foliumzuur. Dit kan positieve effecten hebben op je vruchtbaarheid. Er zijn zelfs kleine studies die aantonen dat de combinatie van zink en foliumzuur de spermaconcentratie zouden kunnen verhogen. Wel moet er nog meer onderzoek gedaan worden om dit goed te bewijzen. Er is nu nog te weinig informatie voor echt overtuigend bewijs. Ben je echt geen fan van spruitjes? Eet dan broccoli, andijvie of spinazie. Ook hier zit foliumzuur in.

Kip

Last but not least: kip. In kip zit veel zink, wat ontzettend veel voordelen heeft voor je lichaam. Het brengt de eiwitten door het hele lichaam samen, het bevordert de productie van testosteron en het is goed voor de gezondheid van de prostaat. Verder hebben mensen met een zinktekort meer kans op het krijgen van acne dus een grotere toename van zink kan ook nog eens helpen tegen puistjes.

kip als voedingsmiddel

Tomaat

In tomaten zit het stofje lycopene. Dit stofje kan de kans op prostaatkanker verminderen. Er is nog veel onderzoek nodig om erachter te komen hoe dit precies werkt, maar zoals nu is gebleken uit onderzoek kan het DNA-schade voorkomen, de groei van kankercellen stoppen en de enzymen (deze breken kankerstoffen af) in je lichaam afbreken.

Na het lezen van dit artikel weet je precies welke belangrijke voedingsmiddelen je zou moeten toevoegen aan je dieet. Lees nu hier welke voedingsmiddelen een stuk minder gezond zijn dan je denkt, zodat je deze kunt schrappen uit je dieet.