Thierry Baudet is een veelbesproken man. Hij heeft zich snel in de Tweede Kamer weten te nestelen en blijft keer op keer in opspraak raken vanwege een stortvloed aan uiteenlopende omstreden uitspraken. Deze uitspraken doet hij uiteraard niet voor niets.

Carrière van Thierry Baudet

Baudet kwam ter wereld als de kleinzoon van hoogleraar sociale- en economische geschiedenis en oorlogscorrespondent Ernest Henri Phillipe Baudet. De controversiële politicus studeerde één jaar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en in 2002 voegde hij de studie rechten daar bij aan. In 2006 behaalde hij zijn doctoraalexamen voor rechten en een academische bachelor voor geschiedenis.

In 2007 begon hij voor de klas te staan als docent aan de Universiteit in Leiden, gekoppeld aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Op 21 juni 2012 behaalde hij zijn doctoraat in rechten. In 2012 werd zijn proefschrift ‘De aanval op de Natiestaat’ gepubliceerd. Schrijven bleek ook iets waar de FvD’er zich in interesseert. Voor een periode van twee jaar schreef hij een tweewekelijkse column voor het NRC Handelsblad. De man heeft dus wel een aardige routekaart achter de rug.

 

Forum voor Democratie tot politieke partij

In 2013 was het tijd om het over een andere boeg te gooien, de politieke boeg wel te verstaan. Niet lang na het Oekraïne-referendum werd FvD omgevormd tot politieke partij, met Baudet als voorman. Het gedachtegoed van de partij wordt afwisselend als liberaal-conservatief, nationaal-conservatief of rechts-nationalistisch. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 behaalde hij met zijn nieuwe partij twee zetels en mocht hij plaats nemen in de Tweede Kamer der Staten-Generaal als fractievoorzitter van de kleinste partij. De afgelopen tijd haalt hij vaak het nieuws vanwege video’s op YouTube van debatten. De video’s kregen kritiek nadat ze uit z’n verband gehaald waren en zo geknipt dat er antwoorden te zien zijn op heel andere vragen. Stoute Thierry.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet (@thierry_baudet) op

Vermogen van de FvD-topman

Zoals we eerder al verklapten is een stoel in de Tweede Kamer een zeer lucratief gegeven. Voor zijn deelname in de Staten-Generaal vangt hij een bedrag waar hij niet over hoeft te klagen. Dat bedrag komt neer op zo’n €110.540,- per jaar. Dat is €9.2k per maand en iet meer dan €425 euro per dag. Het wisselt een beetje per bron, maar de verschillen zijn summier. Ook wordt er een eindejaarsuitkering van 8,3% verdiend en een onkostenvergoeding en pensioenopbouw. Oh, en er zit nog eens een vakantiebonus van 8% bij inbegrepen. Fractievoorzitters krijgen nog een extra toelage van 1% over hun brutoloon, plus voor elk Kamerlid in hun fractie een extra 0,3% exclusief henzelf. Deze toelage mag niet meer 11,5% van het brutosalaris omvatten. Bij de FvD geldt dat voor Thierry Baudet en Theo Hiddema.