Poetin haalt zijn luxe jacht terug naar Rusland

Het is spannend in Oost-Europa. De VS, EU en NATO hebben Rusland allemaal gewaarschuwd dat er sancties zullen volgen op een poging Oekraïne in te nemen. Rusland ontkent alles, maar Poetin lijkt al wel wat voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het terughalen van zijn jacht uit Hamburg, waar het gerenoveerd werd. Anders zou het namelijk ingenomen kunnen worden.

 

Niemand weet precies hoeveel geld Vladimir Poetin heeft, maar waarschijnlijk ligt het ver boven de geschatte 70 miljard dollar. Er zijn experts die denken dat het rond de 200 miljard dollar zou kunnen liggen, wat Poetin één van de rijkste mensen ter wereld zou maken. Hoe dan ook heeft hij genoeg geld voor dit super luxe jacht.

Wat is er te vinden op het jacht?

Van 2005 tot 2010 werd er op de Russische scheepswerf Sevmash aan de buitenkant van het jacht gewerkt. Toen het eindelijk af was, werd het overgebracht naar Duitsland, maar helaas liep het onderweg schade op. Uiteindelijk was het jacht in 2014 dan toch echt klaar. Graceful lag in nu in Hamburg voor renovatie en aanpassing. Volgens bronnen ging het om een verlenging van het zwembad platform en de toevoeging van twee balkons.

Het jacht is 82 meter lang en heeft twee motoren die ervoor zorgen dat de Graceful een snelheid kan behalen van 18 knopen, omgerekend ongeveer 33 kilometer per uur. Met drie dekken heeft het plek voor twaalf passagiers en veertien crewleden. Zeeën van ruimte dus, zelfs voor een helikopter met dank aan de helipad.

superjacht-poetin
Foto: H2 Yacht Design

Een van de hoogtepunten van het schip is toch wel het binnenzwembad van 15 meter lang en 3 meter breed. Voor een feestje kan het zwembad omgetoverd worden tot een dansvloer en dankzij een scherm dat uit het plafond kan zakken is de ruimte om te zetten tot bioscoop.

Verder is er een eetzaal, een lounge en een luxe tearoom aan boord te vinden. Een wijntje bij het diner is geen probleem want het schip heeft een wijnkelder met ruimte voor vierhonderd flessen. Natuurlijk mogen ook een gym, spa en bibliotheek niet ontbreken.

jacht-vladimir-poetin
Foto: H2 Yacht Design

Wat kost zo’n luxe jacht?

Het jacht zou zo’n 73 miljoen Britse pond waard zijn, wat uitkomt op ongeveer 87 miljoen euro. Dat is zo gek ook niet, want zoals je hebt kunnen zien is de Graceful niet zomaar een plezierbootje.

Vladimir Poetin zou in totaal wel 43 vliegtuigen, zevenduizend auto’s, vijftien helikopters en nog drie superjachten bezitten. Eerder konden we een kijkje nemen in één van de privé-vliegtuigen van president Poetin.