Dit is het privévliegtuig van Poetin

Vladimir Poetin is niet de eerste de beste, maar toch probeert hij zijn imago van benaderbare leider hoog te houden. Zo hebben we hem al eens gezien tijdens een al dan niet toevallige ontmoeting met zijn oude schoollerares en zagen we hem al eens tijd vrijmaken voor een visueel gehandicapte studente die graag journalist wilde worden. Wat je dan niet verwacht is dat de machtigste man van Rusland ook van luxe zaken houdt. Zo verplaatst hij zich waar nodig per vliegtuig en zorgt hij ervoor dat het hem aan niets ontbreekt. In tegenstelling tot Donald Trump is het geen ramp als zijn vliegtuig groot onderhoud nodig heeft, hij heeft er namelijk nog vier andere toestellen om uit te kiezen.

Het bekendste vliegtuig van de Russische president is uiteraard geen Boeing of Airbus, maar een Ilyushin Il-96-300PU. Nu kan je zeggen wat je wil van de Russische vliegtuigindustrie, ze weten wel hoe ze goede toestellen moeten maken. Zo is het speeltje van de president voorzien van een gouden toilet en ook de sportruimte ontbreekt niet. Gezien de omvang van het toestel kan je ervan uitgaan dat aan de binnenzijde voldoende aandacht is besteed aan het comfort. Zo zijn bepaalde vertrekken versierd met gouden details. Gewoon omdat Poetin ermee weg kan komen. Dat heeft uiteraard wel gevolgen voor het prijskaartje. Volgens de laatste berichten zou zo’n vliegtuig niet minder dan 431 miljoen euro kosten.

 

Aan alles is gedacht

Uiteraard is een vliegtuig waar Vladimir Poetin in wordt vervoerd geen standaard model. Veel aandacht gaat er naar de beveiliging. Alhoewel dit natuurlijk het meest gewilde aspect is van zo’n vliegtuig is er begrijpelijkerwijs weinig over bekend. Wat we wel weten is dat de vliegtuigen van Poetin standaard zijn voorzien van radar, zodat men niet afhankelijk is van de luchtverkeersleiding. Als hij op pad gaat wordt hij vergezeld van twee identieke toestellen zodat niemand kan weten in welk toestel de president zit. Poetin vliegt dus niet alleen comfortabel, maar ook extreem veilig.

Niet alleen de grootste wereldleiders hebben hun eigen privévliegtuig. Ook de privéjet van Max Verstappen is er eentje waarin je een zorgeloze vlucht beleeft.