Migrantenzoon Toto Wolff werd geboren in Vienna (Wenen) op 12 januari 1972. Zijn Poolse moeder was arts, zijn vader van Roemeense afkomst stierf aan hersenkanker toen jonge Toto nog maar een tiener was. Het gezin had het niet breed te midden van een bruisende, welvarende stad.

 

Waarom Toto Wolff een andere route in de Formule 1 koos

Ondanks zijn beperkte interesse in school, bleek Toto een uitstekende student. Dat verzilverde hij met een master in economie aan de universiteit van Wenen. Maar een trip naar Amsterdam, met op de terugweg een bezoek aan het legendarische Nurburgring-circuit – ook wel bekend als één van de meest uitdagende ter wereld, met een lengte van meer dan 20 kilometer, die voedde een nog grotere aspiratie. Toto wilde niets anders dan een racecoureur worden.

Een (te) laat besluit, een pijnlijke niettemin. Een van de vrienden van Wolff was een up-and-coming Formule 3-coureur. Toen een directe krachtmeting op het circuit de immense kwaliteitsverschillen aan het licht bracht – Toto kon zich op géén manier voorstellen hoe hij ooit zou leren om zo laat en gecontroleerd te remmen – volgde de realisatie dat hij zijn heil beter kon zoeken in randactiviteiten rondom het racende circus.

De oorsprong van het vermogen van Toto Wolff

Hoe hij uitgroeide tot één van de invloedrijkste kopstukken in de koningsklasse? Timing. “Midden in de jaren ’90 kwam het internet op. Ik was in de Verenigde Staten gedurende één a twee maanden en het greep mijn aandacht; bedrijven als Netscape en America Online. Ik ging terug naar Europa en investeerde een klein beetje geld in deze tech-bedrijven, ook deed ik consulting in ruil voor aandelen. Een deel ervan deed het best goed”, vertelt de Oostenrijker in een interview op de website van zijn werkgever. Wat ook bepalend was in die formatieve jaren: een noodlijdende klant op het randje van de afgrond bood de eerste overnamemogelijkheid. Wolff was toen 26 jaar oud.

Wolff staat tegenwoordig aan het roer van talloze bedrijven, met name bedrijven die investeren. In het bijzonder in: BRR Rallye Racing, één van de grootste leveranciers van onderdelen in de rallysport in Europa. Ook is hij mede-eigenaar van een bedrijf dat professionele coureurs managet, waaronder George Russell van Formule 1-team Williams. Meerdere vingers in de pap? Jazeker: zo is Toto voor 30% aandeelhouder van het Mercedes AMG Petronas Formula One Team.

Wat is het vermogen en salaris van Toto Wolff?

Onderaan de streep tikt dat aardig door: Het geschatte vermogen en salaris van Toto Wolff bedraagt ongeveer 580 miljoen euro. Jaarlijks krijgt hij voor zijn diensten bij Mercedes naar verluidt een salaris van acht miljoen euro bijgeschreven. Een schijntje vergelijken met de salarissen van F1-coureurs, maar zeker niet misselijk voor een man die zijn schaamrode wangen onder een laag van gouden facepaint verhulde om zijn race carrière te bekostigen: “De dagen voor kerst zijn de drukste tijd. Ik had een gouden cape om en deelde flyers uit voor de lokale elektronicawinkel. Het was zo gênant, iedereen herkende me. Het was zwaar, maar ik had het geld echt nodig.” Petje af dus.

Recent sprak Wolff over de komst van de volgende Nederlander naar de Formule 1. Hoe zit het precies met Nyck de Vries?