Alexandr Wang is de jongste selfmade miljardair ter wereld

Of het nu ook een stukje geluk is of vooral skill, Alexandr Wang heeft iets bereikt wat zeer weinig mensen lukt: hij is een selfmade miljardair. Dat houdt dus in dat hij zijn hele vermogen zelf heeft opgebouwd en niet geërfd heeft. Hij is nog eens de jongste selfmade miljardair ter wereld ook. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? In ieder geval niet door een opleiding af te ronden.

Oprichter van Scale AI

Alexandr Wang stopte op zijn 19e met zijn studie aan MIT (Massachusetts Institute of Technology). In plaats van te studeren richtte hij samen met Lucy Guo het bedrijf Scale AI op. Maar het zaadje was al veel eerder geplant. Alexandr begon namelijk al jong met coderen en deed mee aan verschillende competities. Als 17-jarige was hij al fulltime aan het coderen voor Quora, een site waar mensen vragen kunnen stellen en beantwoorden. De ouders van Alexandr waren beide natuurkundigen die werkten aan wapenprojecten voor het leger van de Verenigde Staten.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Alexandr Wang (@alexanddeer)

Het bedrijf dat Alexandr Wang opzette, Scale, produceert kunstmatige intelligentie. De technologie wordt onder andere gebruikt om dingen sneller te kunnen analyseren. Bijvoorbeeld miljoenen documenten, data van zelf rijdende auto’s of – iets recenter – hoeveel schade Russische bommen aanbrengen in Oekraïne. In totaal maken meer dan 300 bedrijven gebruik Scale.

Wat is het vermogen van Alexandr Wang?

Alexandr startte zijn bedrijf dus toen hij 19 was en nu – een aantal jaar verder – is het miljarden waard. Na een financieringsronde in 2021 van $350 miljoen wordt Scale nu op een waarde geschat van $7,3 miljard. Zelf heeft Wang nog ongeveer 15% van de aandelen, wat zijn geschatte vermogen op ongeveer $1 miljard brengt.

Vorig jaar was de jongste miljardair ter wereld Austin Russell, die op zijn 17e begon met zijn start-up en op net als Alexandr Wang het op zijn 25e tot de lijst van Forbes schopte.