Een stoel aanschuiven, of een deur openen

Laten we eerlijk zijn, hoe vaak doet de man dit nog? Wanneer je lekker uit eten gaat met een dame, gebeurt het nauwelijks meer dat de man de deur van het restaurant voor de dame opent. Het gebeurt al helemaal weinig dat wanneer de vrouw wil gaan zitten, de man nog even de stoel voor haar naar achteren haalt, om hem daarna voor de dame weer aan te schuiven. Zonde eigenlijk….

De ellebogen op tafel

Als iets volgens de etiquette tijdens het eten oncharmant is, dan is het wel de ellebogen op de eettafel laten leunen. Waarom dit niet mag? Vroeger waren de eettafels een stuk minder stabiel, waardoor het steunen van de ellebogen op de tafel het tafelblad zou doen kantelen. Tegenwoordig is men aan deze etiquette gehecht geraakt. Ook is het makkelijker om een ongelukje zoals een omgestoten glas te veroorzaken met de elleboog. Enfin, nog steeds is het leggen van de elleboog op de tafel tijdens een etentje niet fraai. Wat je thuis doet, moet je zelf lekker weten…

Metselen

Wanneer je een droge hap eten hebt, en deze moeilijk wegkrijgt, is het verleidelijk om deze weg te spoelen met een grote slok water of andere vloeistof. Tuurlijk lijkt het ideaal om je eten weg te spoelen, maar volgens de vergeten etiquette is dit tafereel dat ‘metselen’ wordt genoemd not done. Dit wil je dan ook absoluut in het bijzijn van anderen vermijden.

Naast elkaar lopen

Wanneer je als man en vrouw naast elkaar loopt, dan zijn er ook regels voor wie aan welke kant loopt. Over het algemeen wordt het gewaardeerd wanneer de man links, en de vrouw rechts loopt. Deze regel lijkt door de jaren heen steeds meer te zijn vervallen. Welke regel nog een stuk actueler is, dat is dat de man altijd aan de straatzijde loopt, wanneer je samen langs een weg wandelt. Zo kan je als man het gevaar, en eventuele modder of regen van auto’s opvangen, en wandelt de vrouw veilig.

De mobiele telefoon

De vergeten etiquette rondom dit kleine apparaatje worden aan de lopende band geschonden. Denk hierbij aan lange gesprekken op de luidspreker in het openbaar vervoer, even je telefoon checken tijdens het eten en berichtjes beantwoorden tijdens een goed gesprek… Hoe lastig is het om hem even weg te leggen?

Benieuwd hoe je op het werk met de etiquette moet omgaan? Check dan dit artikel over hoe jij je hoort te gedragen op de werkvloer.