Jouw gedrag op de werkvloer is belangrijk, zelfs bij het voorstellen

Hoe jij omgaat met je collega’s bepaalt de relatie die jullie gaan hebben. Jouw gedrag op de werkvloer is dus erg belangrijk. Als je aan iemand wordt voorgesteld, blijf dan niet zitten, sta op en stel jezelf voor. Ook de manier waarop je een hand geeft, is van belang. Het geven van een stevige handdruk is belangrijk, but don’t overdo it. Het geven van een kung-fu death grip zorgt er alleen maar voor dat je onzeker overkomt.

 

Val mensen niet zomaar lastig

Je collega’s zijn gewoon aan het werk, net als jij. Je moet dus stoppen met verwachten dat iedereen zijn werk wel aan de kant legt, omdat jij je eigen werk belangrijker vindt. Maak een duidelijke afspraak wanneer je wat wil bespreken en als het echt dringend is, kun je altijd even bellen. Voeg je collega’s overigens ook niet ongevraagd toe aan een e-mail chain. Die chains zijn zeer hinderlijk, vooral als de inhoud van die mails totaal niet interessant is voor bepaalde collega’s.

gedrag man man 01

Reageer op mensen

Nog zo’n eentje in het rijtje van tips van gedrag op de werkvloer: reageer op mensen. Het spreekt misschien voor zich, maar het gebeurt nog steeds te weinig. Reageer gewoon op mailtjes die je ontvangt van collega’s. Zelfs als je geen tijd hebt om inhoudelijk in te gaan op wat je collega van je vraagt, geef dan op zijn minst een indicatie van wanneer je er wel aan toe gaat komen. Dit geldt ook voor telefoongesprekken. Als je iemand echt niet wil spreken, kun je altijd nog terug bellen op een moment waarvan je weet dat die persoon de telefoon niet op kan nemen.

Naai je collega’s niet

Ook dit spreekt voor zich, maar niet iedereen lijkt dit te begrijpen. You work for the same company, you’re suppose to be a team. Natuurlijk komt het voor dat je het niet eens bent met een van je collega’s, maar in de meeste gevallen is het beter om dit een-op-een te bespreken. Dit is ook de juiste manier van handelen als je over het algemeen één probleem hebt met een van je collega’s.

gedrag werkvloer

Lunch etiquette

Als jij vandaag zin hebt om nasi te eten tijdens de lunch, dan betekent dat niet dat jouw collega’s zin hebben om hun broodje kaas te moeten eten in een walm van nasi. Het moet natuurlijk mogelijk zijn om je eigen eten mee te nemen, of dit nu een volledige maaltijd is of een broodje met kaas. But think twice als je weet dat het een gerecht is waarvan zowel de koelkast als de volledige kantine gaan stinken.

Nog onzeker over jouw houding en gedrag? Zo beïnvloedt lichaamstaal jouw houding en gedrag.