Hoeveel verdienen Nederlandse atleten per medaille op de Olympische Spelen?

Een gouden medaille brengt € 30.000 op, terwijl een zilveren plak € 22.500 waard is voor de olympische deelnemer of deelneemster van Nederlandse nationaliteit. Tot slot is de bronzen medaille goed voor € 15.000.

Irene Schouten, de grote winnares van TeamNL met drie keer goud en één keer brons, casht ondanks de bovenstaande kaders toch iets minder dan gedacht. Elke eerste plak, goud, zilver, of brons, ontvangt de sporter het volle bedrag. Maar… voor elke volgende plak van dezelfde krimpt de beloning met 1/3 volgens de rekensom van NOC*NSF.

 

Wat verdienden Suzanne Schulting en Irene Schouten in Peking?

Kortom: voor Irene Schouten niet iets meer dan een symbolische ton, maar omgerekend 62.500 euro. Voor Suzanne Schulting leveren haar twee gouden medailles en 1x brons, 1x zilver daardoor niet eens zoveel minder op: 55.000 euro om precies te zijn.

Maar goed, klinkt erg mooi allemaal zo. Totdat de belastingdienst hier nog wat ‘rekensommen’ op loslaat. Beide dames blijven gelukkig net buiten schot het pijnlijk grote bedrag van 49,5 procent belasting wat boven de pakweg 65.000 euro gehanteerd wordt.

Het blijft een schijntje in vergelijking met bepaalde landen, zoals Singapore. Atleten uit andere landen verdienen veel meer aan hun medailles. Desondanks kun je hiermee zeker mooi op vakantie. Of een (tweedehandse) auto kopen! Wat daar enig tegengewicht aan geeft is het feit dat de Nederlandse sporters zich in de kijkers rijden bij sponsoren. Ook een loopbaan ernaast, bij televisie met name, is een lucratieve leverage waar de topsporter alsnog mee goed kan boeren.