Topsport verdient niet slecht zou je denken, zeker als je bijvoorbeeld kijkt naar het vermogen van Sven Kramer. Je verwacht misschien dat je met een overwinning op de Olympische spelen ook wel binnenloopt, maar dat valt vies tegen. Zeker vergeleken met landen als Hong Kong, Turkije en Maleisië. Die eerste legt maar liefst 642.000 dollar neer voor een gouden medaille. Volgens Forbes zijn er in totaal twaalf landen waar het prijzengeld boven de 100.000 dollar ligt.

Hoeveel prijzengeld verdient een Nederlandse atleet aan een gouden medaille?

De NOC*NSF is in Nederland de organisatie die het prijzengeld uitdeelt. Nederlandse topsporters krijgen vergeleken met de landen bovenaan de lijst maar een schamele 34.000 dollar aan prijzengeld. Dat is net iets minder dan 30.000 euro. Bij een team-overwinning zoals de ploegenachtervolging moet je ervan uitgaan dat een sporter nog minder krijgt, omdat het prijzengeld daarvan gedeeld moet worden. Een zilveren medaille levert ongeveer 22.000 euro aan prijzengeld op, brons is 15.000 euro. Een tweede of derde medaille is ook nog eens minder waard: twee derde en daarna een derde van het originele prijzengeld.

Atleten betalen belasting over hun prijzengeld

Ook betaalt een Nederlandse topsporter gewoon inkomstenbelasting over zijn prijzengeld, dus van die 30.000 euro mag nog een deel ingeleverd worden. Daar komt bij dat je ook niet zomaar bij de Olympische Spelen terecht komt. Op het niveau van topsporter komen kost al heel wat. Nederlanders zijn nog niet het slechts af. De Denen staan als één na laatste op de lijst met 15.000 dollar per gouden medaille. In Denemarken lever je meer dan de helft van je inkomen in bij de belastingdienst, dus dan blijft er helemaal weinig over van het prijzengeld.

Nog geen medailles

Er is nog wel iets om rekening mee te houden als je kijkt naar het verschil in uitbetaling. Van de top vijf hoogste bedragen hebben drie landen nog nooit een medaille gewonnen op de winterspelen. Maleisië doet pas voor de tweede keer mee en Cyprus stuurt maar één sporter naar de spelen. Italië is de enige van die vijf die elke winterspelen een aantal medailles binnensleept. Nederland bemachtigde in 2018 in totaal 20 medailles en in 2016 zelfs 24. Dat zijn een stuk meer topsporters die allemaal betaald moeten worden.