De zomer is weer aangebroken

Veel Nederlanders zijn blij dat de zomermaanden weer zijn aangebroken en de zon (hopelijk) weer aan de hemel gloort. De tijd van het jaar waarin de terrasjes en de stranden weer, de tuinfeestjes hun hoogtijdagen vieren en je weer kunt floreren met de meest hippe zonnebrillen. Toch heeft deze periode niet alleen maar voordelen: het kan in je huis behoorlijk warm worden, zeker als de temperaturen stijgen naar boven de 30 graden en je huis niet zo goed geïsoleerd is. Maar niet getreurd: ook als je geen spaarpotje hebt om een luxe airconditioning aan te schaffen is er tóch een manier om deze warme dagen te overleven. En het beste moet nog komen: deze ventilator truc kost je slechts 2 seconden van je tijd en maakt je kamer heerlijk koel.

 

De tip: zet je ventilator op de juiste plek, in de juiste tand

Alles wat je hiervoor nodig hebt is een raam en een ventilator. Dat eerste moet geen al te groot probleem zijn en mocht je niet in het bezit zijn van een ventilator, de Action verkoopt spotgoedkope modellen die via WiFi te besturen zijn. De ventilator moet vervolgens naar het raam toe worden geplaatst. Dit lijkt in eerste instantie misschien een vreemde zet, maar het gaat je een hoop hitte én ongemak besparen. De bedoeling is dus dat de ventilator 180 graden gedraaid wordt en niet jouw kant op blaast. Wil je precies weten hoe dit principe werkt en waarom dit de beste manier is om zoveel mogelijk frisse lucht binnen te laten? “De ventilator forceert de dwarsventilatie”, aldus ecodesign-adviseur Nelson Lebo. “Het doel is om warme lucht naar buiten te duwen en koude lucht naar binnen te zuigen. Dat werkt ongeacht of het buiten waait of niet.”

 

Nooit meer wakker worden met een stijve nek

Niet alleen werkt deze truc uitstekend om je kamer lekker koel te houden, het zorgt er ook voor dat je ’s ochtends voor nare verrassingen zult komen te staan. Om te beginnen: als de ventilator in jouw richting blaast, draagt de constante luchtstroom bij aan het uitdrogen van de ogen en de neus-en keelholte. Dit kan ertoe leiden dat het lichaam ter compensatie buitengewoon veel slijm gaat produceren, waardoor verkoudheid, hoofdpijn en benauwdheid op de loer liggen. Bovendien kan de bries die een ventilator produceert tot gevolg hebben dat je wakker wordt met stijve of pijnlijke spieren. Dit komt omdat de koude luchtstroom de spieren doet aanspannen en uiteindelijk verkrampen. Wakker worden met een stijve nek wordt dus veelal veroorzaakt door het slapen met een ventilator die te dicht bij het gezicht is gepositioneerd. Dankzij deze eenvoudige truc is dat dus voorgoed verleden tijd!