Muggen zijn gek op bloed met alcohol

Uit een Japans onderzoek uit 2002 blijkt dat muggen een voorkeur hebben voor mensen die alcohol hebben gedronken. Een groep van 12 mensen, variƫrend in leeftijd van 20 tot 58 jaar werden hiervoor getest. De hele groep bestond uit 11 mannen en een vrouw van 24 jaar. De overgebleven deelnemer, de twaalfde, fungeerde als controlepunt. Deze persoon kreeg geen alcohol, de rest wel. De elf deelnemers werden overigens niet dronken gevoerd, maar kregen allemaal een flesje bier van 350 cl. Behalve naar de reactie, keken de onderzoekers ook naar andere zaken zoals de lichaamstemperatuur en de hoeveelheid geproduceerde zweet.

Meer drinken, meer muggen

Vanzelfsprekend zaten de deelnemers in een ruimte waar ook muggen massaal aanwezig waren. Je zou echter denken dat de muggen gewoon steken waar ze kunnen steken, maar zo eenvoudig is het niet. Muggen hebben namelijk een zeer beperkt gezichtsvermogen, maar kunnen wel extreem goed ruiken. De geur van iemand speelt dus een belangrijke rol bij de vraag wie de meeste kans heeft om gestoken te worden.

alcohol drinken muggen bloed

Alcohol laat je zweten

Dat je van alcohol meer gaat zweten is al langer bekend. De bloedvaten onder de huid worden wijder naarmate je meer alcohol in je bloed hebt zitten. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker gaat transpireren. De toename van zweet betekent ook een sterkere lichaamsgeur en dat is juist iets wat een mug associeert met een levend wezen. Dat betekent dus vers bloed, iets waar de mug dol op is. Kortom, drink je meer, dan zweet je meer en ben je voor een mug extreem aantrekkelijk. Wil je dus minder vaak gestoken worden, drink dan geen alcohol.