1. Controleer de voordeligste energiecontracten grondig

De kans in aanzienlijk groot dat je al aan een energiecontract vastzit. Toch is het goed om te blijven controleren of je nog wel op de meest voordelige manier bezig bent. Je kunt dit doen door te checken of je nog ergens op kunt besparen. Wanneer je net bij een nieuwe energiemaatschappij zit zorgen zij vaak al voor het overstapproces.

2. Blijf omkijken naar andere huur- of koopwoningen

Een woning is in deze tijd ontzettend duur. Het is dan waarschijnlijk ook hetgeen waar het grootste deel van je vaste lasten naartoe gaat. Kun je daar dan nu nog iets aan doen? Jazeker kan dat. Als je een huurwoning hebt, kun je ervoor kiezen om te gaan verhuizen naar een andere plek. Dat klinkt drastisch, en dat is het in zekere zin ook, maar misschien kom je een plek tegen waar je kunt wonen met huurtoeslag. Het is dan eventjes een grote stap om te zetten maar het kan je maandelijks wel een euro of 300 schelen. Als je een koopwoning bezit kun je wat minder snel van woning wisselen. Je moet dan namelijk ook rekening houden met de woningmarkt en dat is tegenwoordig al een heel gedoe. Mocht je toch gaan verhuizen is het belangrijk om je huis met winst te verkopen en een goedkoper huis te kopen. Uiteraard is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Neem anders eens een kijkje bij de goedkoopste gemeentes van Nederland.

vaste lasten verlagen 2023

3. Weet je waar je allemaal voor verzekerd bent?

Verzekeringen zijn er niet voor niks, maar moet je dan als nog voor alles verzekerd zijn? Dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Verzekeringsmaatschappijen zijn natuurlijk ook gewoon bedrijven die veel geld willen verdienen en dus hun best doen om zoveel mogelijk klanten te krijgen. Toch is het goed om af en toe even af te gaan waar je allemaal voor verzekerd bent en of dat nog wel nodig is. Zo kom je er ook meteen achter of je misschien overlappingen hebt in verzekeringen of dat je nog een doorlopende reisverzekering hebt terwijl je niet meer reist. Heb je veel vintage of tweedehands spullen in huis? Misschien kun je dan afzien van een inboedelverzekering omdat alles niet veel waarde meer heeft. Het is in ieder geval slim om hier eens bij stil te staan om zo je vaste lasten te verlagen.

Ook is het slim om voor het einde van het jaar te kijken naar je zorgverzekering. Je kan namelijk veel geld besparen door te overstappen van zorgverzekering. Hoewel het maandelijks een aantal tientjes kan schelen, is dat op jaarbasis dus een leuk bedrag. Lees jezelf vooral heel goed in en leg alle zorgverzekeringen naast elkaar om er vervolgens eentje te selecteren die bij je past. Hulp nodig? Dan kan je hier vergelijken.

4. Heb je al gekeken naar je recht op toeslagen?

Voor veel mensen is het nog onbekend dat je in Nederland nog aardig wat toeslagen kan aanvragen. Je hebt misschien niet op alles recht, maar je kunt wel controleren of je nog in aanmerking komt. Voorbeelden van toeslagen die je kunt aanvragen zijn bijvoorbeeld zorgtoeslag, huurtoeslag of kinderopvangtoeslag. Je kunt controleren of je hiervoor in aanmerking komt door je toeslageninkomen te berekenen. Dit kun je doen door te kijken naar de schatting van inkomen die de Belastingdienst elk jaar opmaakt. Het is wel erg belangrijk dat je alles goed invult en dat alles klopt, anders moet je het naar een jaar weer terug betalen.

hoe geld besparen

5. Annuleer overbodige abonnementen of lidmaatschappen

We hebben tegenwoordig de neiging om overal abonnementen of lidmaatschappen voor af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan de sportschool of alle streamingdiensten. Dit lijkt misschien allemaal wel mee te vallen, maar toch lopen deze bedragen maandelijks vaak enorm op. Vaak heb je namelijk helemaal niet door dat je van veel dingen lid bent. Ben je bijvoorbeeld ook nog eens lid van een goed doel, de loterij of heb je muziekabonnementen? Dan kan het goed zijn om alles een keer op een rijtje te zetten en te kijken of er dingen tussen zitten waar je eigenlijk geen of weinig gebruik van maakt.

6. Denk eens na over het telefoonabonnement dat je hebt

Andere soorten abonnementen die misschien wat meer van belang zijn, zijn je telefoon- en televisieabonnementen. Dat je je telefoon voor zowel werk als privé veel gebruikt is logisch, maar kijk je eigenlijk nog wel televisie? We kijken wereldwijd steeds minder naar de televisie met echte zenders en steeds meer naar streamingdiensten. Je kunt er daarom voor kiezen om een ander abonnement te nemen of zelfs alleen een abonnement voor het internet thuis. Dit kan al een heleboel schelen om je vaste lasten te verlagen.