Vape populairder dan sigaretten?

Vapes zijn razendpopulair. Niet alleen onder mensen die willen stoppen met roken worden ze veel gebruikt, ook zijn er een hele hoop jongeren die door de toegankelijke smaakjes wel eens zo’n nicotinerijk apparaat gebruiken. Niet voor niets dat de Nederlandse overheid sinds dit jaar besloten heeft om alle smaakjes in de ban te doen.

Enfin, het blijkt niet gezond te zijn. Een arts op het populaire platform TikTok doet zijn uiterste best om groot publiek te bereiken, en spreekt zijn zorgen en waarschuwingen over de vapes uit.

Niet vrij van gezondheidsrisico’s

Of vapen gezonder is dan het roken een sigaret, weten we nog niet. We weten de echte gevolgen op de lange termijn namelijk niet. Wellicht dat ze iets gezonder minder ongezond zijn, maar alsnog brengt het de nodige gezondheidsrisico’s met zich mee. Op TikTok waarschuwde dr. Onkar Mudhar voor het roken van een vape. Het roken van 600 trekjes (de inhoud van vele vapes) zou equivalent zijn aan ongeveer 48 tot 50 sigaretten, volgens hem.

Daarnaast vertelt hij: “Niet alleen is nicotine in deze apparaten onwijs verslavend. Je loopt ook het risico op het ontwikkelen van tandvleesaandoeningen, een droge mond, tandbederf en vroegtijdig tandverlies. Bovendien kunnen ze ook een slechte adem veroorzaken. Probeer de vape dus ten koste van alles te vermijden.”

Meerdere dokters met zorgen

Dr. Onkar Mudhar is niet de enige die zich druk maakt om het vele vapegebruik. Zo spreekt ook dr. Gareth Nye zich uit. Hij voorspelt dat over tien jaar een hele generatie dertigjarigen aan longproblemen zou kunnen lijden. Een vape bevat volgens hem vloeistof, nicotine en andere schadelijke stoffen bevat die ook in sigaretten voorkomen. Dit betekent dat vapen weliswaar veiliger is dan roken, maar niet zonder risico’s. Onder jongere mensen zou volgens hem een zorgwekkend waanbeeld bestaan, waarbij ze denken dat vapen veilig is, terwijl dat simpelweg niet klopt.

Zit jij vast aan die vervelende nicotinestaafjes, en wil je een stoppoging zonder vape wagen? Dit zijn drie belangrijke tips om te stoppen met roken.