Motherless Brooklyn vanaf vandaag in de bioscoop

Motherless Brooklyn, die je vanaf vandaag in de bioscoop kunt zien, gaat over de privédetective Lionel Essrog (Norton). Deze man lijdt aan het syndroom van Tourette, de tikstoornis waarbij je soms oncontroleerbare bewegingen of geluiden maakt. Het speelt zich af in de jaren ’50 van de vorige eeuw en toen was de stoornis nog niet als zodanig vastgesteld. Daarom beschrijft hij zelf als dat er “iets mis is met zijn brein”. De mentor en enige vriend van Lionel Essrog, gespeeld door Bruce Willis, wordt vermoord. Deze moord wil de obsessieve Lionel uitzoeken aan de hand van slechts enkele aanwijzingen.

Edward Norton doet zijn best, maar krijgt kritiek

De hoofdpersoon wordt gespeeld door Edward Norton zelf. Omdat dit karakter het syndroom van Giles de la Tourette heeft, heeft hij de hele film door allerlei soorten stuiptrekkingen en roept hij ongecontroleerd gevloek. Critici vinden dit storend worden, omdat het af en toe een scene bruut onderbreekt. Het lijkt alsof hij met al deze symptomen de stoornis zó goed wil vertolken dat het over de top wordt en hiermee irritant. Ook blijft het slechts bij het uitbeelden van de stoornis, zonder het verder te delen van de ervaringen om de kijker echt bij het personage te betrekken.

Motherless Brooklyn

Jazz, gin en actualiteit gecombineerd

Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jonathan Lethem, die het pas in de jaren ’90 heeft geschreven. Norton gaat dus terug in de tijd om het verhaal in een beter historisch perspectief te plaatsen. Hierdoor kunnen de uitstapjes naar de jazzcafés niet uitblijven. De film krijgt daardoor een beetje de sfeer van een film noir, een bepaalde soort films die halverwege de 20e eeuw werd gemaakt. Toch vinden we er ook nog actualiteit in terug omdat de schurk in de film gezien kan worden als de Trump van die tijd. Niet geheel toevallig is ook de slogan van deze stadsplanner: “Make America great”.

Motherless Brooklyn draait in Nederland vanaf vandaag in de bioscoop. Het is één van de vijf films die we aanraden om te kijken in december.