De bioscoop in december

Er is geen één maand zo fijn om naar de bioscoop te gaan als december. Buiten is het koud en donker – binnen in de bioscoopzaal is het óók donker, maar ook heerlijk warm en knus. Een bioscoopkaartje regelen rondom de feestdagen is daarom meestal ook makkelijker gezegd dan gedaan. Mocht jij van plan zijn om in december een bioscoop stoeltje te bemachtigen, dan hebben wij vijf tips voor je. Deze langverwachte films zijn deze maand namelijk te zien.

Motherless Brooklyn

Lionel Essrog (Edward Norton) staat centraal in dit misdaaddrama. Hij werd als jonge wees geadopteerd door Frank Minna (Bruce Willis). Lionel werkt voor het detectivebureau van Frank. Dit gaat gepaard met moeilijke momenten, doordat Lionel worstelt met een Gille de la Tourette stoornis. Zijn fotografisch geheugen komt weer wel goed van pas.

Wanneer Frank wordt vermoord moet Lionel alles op alles zetten om de moordenaar op te sporen en de waarheid boven tafel te krijgen. Zijn onderzoek onthult – afgaande op de trailer – al gauw een groot netwerk aan schimmige praktijken in het New York van de jaren ‘50. Vanaf 5 december is Motherless Brooklyn te zien in de bioscoop.

The Two Popes

Deze film gaat over de Rooms-Katholieke Paus Benedictus XVI. Deze paus, in de film gespeeld door Anthony Hopkins, legt vrijwillig zijn taken neer. Als zijn opvolger wordt de Zuid-Amerikaanse Paus Franciscus naar voren geschoven. Franciscus wordt gespeeld door Jonathan Pryce (The Sparrow uit Game of Thrones).

Beide pausen zijn erg verschillend van elkaar. De film gaat dan dus ook hoe de tijdsgeest en opinies over maatschappelijke vraagstukken kunnen veranderen. Vanaf 12 december is de film te zien in de bioscoop. Vanaf 20 december kan je hem vervolgens al op Netflix bewonderen.

The Aeronauts

Een “aeronaut” kun je vertalen naar “luchtvaarder”. Daarvan staan er in Aeronauts twee centraal. Eén hiervan is meteoroloog James Glaisher, die er naar streeft om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen om zo het weer te kunnen voorspellen. De ander is Amelia Wren, een avontuurlijke vrouw in een tijd waarin vrouwen behoorlijk werden achtergesteld. Zij bundelen hun krachten door met behulp van een luchtballon hoogtes te bereiken die nog nooit door mensen zijn bereikt.

Hun tocht gaat gepaard met openbaringen over de wereld en zijzelf – maar betekent ook veel tegenslagen van de natuurelementen. Het geheel zorgt voor een avontuurlijke en ontroerende film die perfect in jouw december-maand past. Kijk vanaf 12 december zelf hoe The Aeronauts grote hoogtes bereikt.

Star Wars: The Rise of Skywalker

Welke film natuurlijk niet mag ontbreken in deze lijst is Star Wars: The Rise of Skywalker. Er wordt vermoed dat deze film zomaar eens records kan verbreken qua bezoekersaantallen en winstbedragen. Maar liefst 42 jaar nadat de eerste Star Wars film uitkwam, komt er met dit negende deel een einge aan de Skywalker Saga.

Dit deel speelt zich een jaar af na de gebeurtenissen in The Last Jedi en gaat over de eeuwenoude strijd tussen de Jedi en de Sith. Ook worden de overgebleven rebellen die deel uitmaakten van het verzet gevolgd. Zij nemen het opnieuw op tegen de First Order. Check vanaf 18 december hoe de ruimteoorlog tot een explosieve ontknoping komt: dan is de film te zien in de bioscoop.

Knives Out

De maand december staat voor veel familietijd, of het nu rond de zak van Sinterklaas is, aan de eettafel, of onder een vuurwerkhemel. In de film Knives Out staat familietijd ook centraal, al mondt dit al gauw uit in een regelrechte ramp.  Harlan Thrombey is een 85-jarige schrijver van misdaadboeken. Hij nodigt zijn kinderen, kleinkinderen en aanhang uit in zijn grote landgoed, maar blijkt de volgende dag zelf te zijn overleden. Al gauw ontstaat er in de film een ouderwetse who-dunnit? waarbij verdachten, verdenkingen en bewijsmateriaal elkaar in rap tempo opvolgen.

Het leuke aan Knives Out is dat de cast bestaat uit vele, grote namen. Zo spelen Daniel Craig en Chris Evans grote rollen, maar zijn Toni Collette (Hereditary) en Katherine Langford (13 Reasons Why) ook zeker geen onbekenden. De film kwam aan het einde van november al uit en is dus al in de bioscoop te bezichtigen.