De 10 beste horrorfilms op Netflix – volgens IMDb

Je moet ervan houden: horrorfilms. Waar je als kind nog je ogen wegkeek bij films als It, heb je nu je ouder bent vast wel eens een film gezien die draait om moordenaars, spoken, geesten en het kwaad. Mocht je op zoek zijn naar een film die je nog niet hebt gezien, maar wél op Netflix staat, dan hebben wij hier de tien beste horrorfilms op Netflix voor je geselecteerd (op basis van IMDb-scores).

10. Hereditary (2018)

We beginnen de lijst met de beste horrorfilms op Netflix met deze knaller. Hereditary is de recentste horrorfilm in deze top 10. Je hebt er waarschijnlijk wel eens over gehoord, want in 2018 hij is meerdere keren de ‘engste film van het jaar’ genoemd. Het sterven van hun moeder/oma zet de gemoederen in een Amerikaanse familie op scherp. Al helemaal als een feestje waar broer en zus samen heen gaan fataal afloopt en er langzamerhand een geest in het huis van de familie Graham begint rond te dwalen.

IMDb-rating: 7.3

 

9. Dawn of the Dead (2004)

Nóg een zombiefilm. De mensenjagende en hersendode monsters vormen ook in deze film het grote gevaar. In Dawn of the Dead, gebaseerd op de gelijknamige film uit 1978, staat de zuster Ana centraal. Van de ene op de andere dag blijkt haar dorpje te zijn veranderd in een gekkenhuis: zombies zijn er in overvloed en overlevenden schaars. Ze voegt zich uiteindelijk bij een groep mensen die heil zoekt in een winkelcentrum. Vanuit daar moeten zij de strijd aangaan met zombies, indringers en een keuze maken die de rest van hun leven zal beslissen. Het plot van de horrorfilm, dat tot het einde spannend blijft, kan zo in The Walking Dead. Daarvan staat het negende seizoen sinds kort op Netflix.

IMDb-rating: 7.3

 

8. IT (2017)

De film It uit 1990 is een echte klassieker en heeft je als kind waarschijnlijk meer dan genoeg nachtmerries bezorgd. De angstaanjagende clown Pennywise terroriseert een dorpje en heeft het in het bijzonder op jonge kinderen gemund. In deze remake krijgt hoofdpersoon Ben ook te maken met Pennywise, wanneer deze zijn broertje ontvoert. Samen met zijn vrienden (de groep noemt zichzelf de Loser Club) neemt Ben het op tegen de horrorclown. Hierbij is hun leven al gauw in gevaar. De film is gebaseerd op werk van Stephen King, die nog vaker zal terugkomen in deze lijst.

IMDb-rating: 7,4

 

7. Train To Busan (2004)

Deze Zuid-Koreaanse horrorfilm draait om vader Seok-woo en dochter Su-an. Hun band laat te wensen over maar wordt op de proef gesteld tijdens een treintocht naar de stad Busan (vandaar de titel). Passagiers veranderen geleidelijk aan in zombies door een virus dat zich razendsnel verspreidt. Niemand in de trein is veilig, maar ze kunnen ook nergens heen. Eén blik op de trailer toont ons een stortvloed aan zombies, woeste gevechten en een hele hoop bloed. Niet voor mensen met een zwakke maag dus.

IMDb-rating: 7.5

 

6. A Nightmare on Elm Street (1984)

Eén van de meest iconische creeps uit de geschiedenis van horrorfilm is misschien wel Freddy Krueger. Met zijn verbrande gezicht en scheermessen in plaats van vingers terroriseert hij de boel in A Nightmare on Elm Street. Daar kunnen mysterieuze dromen en wrede moorden allemaal worden teruggeleid naar Freddy. Freaky detail: de regisseur van de film, Wes Craven, baseerde het personage van Freddy Krueger op een angstige ervaring uit zijn eigen jeugd. Wie weet, hij kan dus nog echt rondlopen…

IMDb-rating: 7.5

 

5. The Conjuring (2013)

Zonder twijfel kan The Conjuring als één van de klassiekers onder de moderne horrorfilms worden gezien. De paranormale onderzoekers Ed en Lorraine Warren worden ingeschakeld door een gezin. Vader, moeder en hun vijf dochters hebben te maken met paranormale activiteiten in hun huis die steeds heftigere vormen aannemen. Wanneer het Warren stel zich met het bezeten huis en diens inwoners en geesten gaat bemoeien, mondt de film uit in een regelrechte nachtmerrie. Good luck met slapen nadat je deze film hebt gezien. In het The Conjuring universum zijn nog veel andere horrorfilms gemaakt, waaronder de films over de enge pop Annabelle.

IMDb-rating: 7.5

 

4. Zombieland (2009)

Dat horrorfilms over zombies ook erg grappig kunnen zijn bewijst Zombieland. De komedie, met onder andere Woody Harrelson en Emma Stone, richt zich op een apocalyptisch Amerika. Een groep reizigers zwerft door een door zombies overwoekerd Hollywood en langs andere verlaten steden. Hun einddoel is een pretpark, waarvan ze hopen hier te kunnen schuilen voor zombieaanvallen. Deze trektocht blijkt al gauw niet zonder gevaar… én humor.

IMDb-rating: 7.8

 

3. Shaun of the Dead (2004)

Deze horrorfilm is gebaseerd op Dawn of the Dead, die ook in dit rijtje staat. De doorsnee Shaun heeft moeite in zijn sociale leven. Zijn vriendinnetje verwaarloost hij en ook met zijn ouders lopen dingen niet op rolletjes. Alsof alles nog niet erger kan, breekt er ook nog een grote epidemie uit in het hele land, met ronddolende zombies als gevolg. Samen met een bonte verzameling aan karakters trekt Shaun zich terug op de veiligste plek die hij kan bedenken en de plek die behoorlijk aanlokkelijk klinkt tijdens een zombieovervloed: zijn stamkroeg. In de komedie wordt de hoofdrol gespeeld door Simon Pegg, die we kennen van Ice Age en Star Trek.

IMDb-rating: 7.9

 

2. Jaws (1975)

Eerder schreven we al over Jaws, waarvan veel mensen niet weten dat dit een boekverfilming is. Wie de schrijver van het origineel was? De king of horror himself, Stephen King. In Jaws wordt een toeristisch stranddorpje geteisterd door een witte mensenhaai. Uit angst dat de toeristen worden weggejaagd en het dorpje hierdoor inkomsten misloopt, worden er niet meteen maatregelen getroffen. De gevolgen hiervan blijken niet mis te zijn.

IMDb-rating: 8.0

 

1. Psycho (1960)

Het is niet vreemd dat deze film bovenaan het lijstje staat van de beste horrorfilms op Netflix, volgens IMDb. Psycho is namelijk geregisseerd door wereldregisseur Alfred Hitchcock en wordt ook nog eens gezien als zijn beste film ooit. De film draait om de bediende Marion Crane, een hardwerkende vrouw met geldproblemen. Op een dag besluit ze een flinke pak geld van haar baas te stelen, waarna ze met haar vriend Sam op de vlucht slaat. Tijdens deze poging om te ontsnappen komen ze in een hevige storm terecht, waardoor ze noodgedwongen in een mysterieus motel verblijven. Hier ontmoeten ze Norman Bates, een piepjonge eigenaar die een aparte obsessie voor zijn moeder heeft. Al snel komen Marion en haar vriend erachter dat er iets goed mis is met het Bates Motel. (Side note: een aanvalsscène in de douche wordt gezien als een van  de grootste mijlpalen in de geschiedenis van film.)

IMDb-rating: 8.5

 

Na de lijst met de beste horrorfilms op Netflix te hebben gekeken, wordt het tijd voor een nieuw genre. Verruil deze enge films eens voor een romantische film. Check de beste romantische films op Netflix.