De gespierde rug: V-shape

Deze rug oefeningen spelen een grote bijdrage aan een gespierde rug. Het is hierbij ook de kunst om een V-shape van je rug te creëren. Met deze 4 oefeningen krijg jij de perfecte V-shape.

Latt Pull Down

De latt pull down is een oefening die we niet kunnen vergeten bij het creëren van een V-shape. Het is een cruciale oefening waarbij er volledig focus wordt gelegd op de lats, oftewel de brede rugspier. Deze rugspier geeft vorm aan de perfecte V-shape. Zorg ervoor dat je in een goede positie komt te zitten in de lat pull down machine met een barbell er aan vast geklikt. Pak de barbell stevig vast met een wijde grip, waarbij je je bovenbenen goed hebt gelocked in de machine. Trek de barbell vervolgens rustig naar je borst toe, duw je borst omhoog en je rug naar achteren. Beweeg hierbij alleen je armen en houd volledige spanning op je lats. Laat de barbell gecontroleerd omhoog komen en herhaal deze uitvoering.

V-shape: met deze oefeningen krijg je de gespierde rug

Rack Pulls

Dit is een krachtige oefening waarbij jij je gehele rug nodig hebt. Om er het maximale uit te halen heb je een rack machine inclusief een barbell. De barbell moet je op kniehoogte kunnen leggen. Deze oefening wordt vaak verward met een deadlift en is ook eigenlijk een halve deadlift, maar dan met puur de focus op de gehele rugspier. Je zakt een klein beetje gebukt met je knieën om de barbell vast te pakken. Houd hierbij je rug recht en duw jezelf omhoog met je benen. Vervolgens is het belangrijk om in een rechte staande positie te komen en je rug volledig naar achter te trekken. Hierbij is het belangrijk om de V-shape te creëren met je rug als je omhoog komt. Laat de stang rustig zakken en herhaal deze oefening.

Barbell Overhead Press

De barbell overhead press is een oefening voornamelijk gefocused op het bovenste gedeelte van je schouders. Het bovenste gedeelte van je schouders zijn essentieel om de V-shape in je rug te vormen. Je hebt hierbij een barbell nodig die je neerzet op je schouderhoogte. Plaats beide handen onder de barbell en zet je voeten wat uit elkaar in een rechte positie. Zodra je de barbell omhoog duwt met je armen gestrekt, zorg je erovoor dat je hoofd naar voren gaat. En zodra de barbell omlaag gaat, duw je je hoofd geconroleerd naar achter. Hierbij zet je er een gewicht op waarbij je de oefening gecontroleerd kunt uitvoeren.

V-shape: met deze oefeningen krijg je de gespierde rug

Side Raise

Aangezien de schouders ook een grote rol spelen bij de V-shape, nemen we deze oefening voor de schouders ook zeker mee. Dit komt omdat ronde schouderkoppen de V-shape strakker zal vormen. Je hebt hierbij dumbbells nodig, welke je uit stand in beide handen vasthoudt. De schouders worden naar achteren gebracht en de borst naar voren. Daarna beweeg je je armen met het gewicht zijwaarts omhoog en stop je tot je arm kaasrecht op schouderhoogte zit. Laat je arm rustig zakken en herhaal deze uitvoering.

Streef jij naar een summer body? Deze total body workout gaat je daar ongetwijfeld bij helpen.