Veranderingen in privacy voorwaarden van WhatsApp

Een tijd geleden ging het al rond dat WhatsApp met nieuwe voorwaarden zou komen waarbij het niet heel makkelijk zou zijn om daar onderuit te komen. De voorwaarden brengen in Europa niet extreem veel veranderingen met zich mee. Binnen de EU gelden de regels dat het delen van data tussen WhatsApp en Facebook expliciet wordt uitgesloten, buiten de EU is dit een ander verhaal.

Begin van het jaar deed de chat-provider al een poging om gebruikers te ‘forceren’ deze voorwaarden te accepteren, maar nadat gebruikers hierdoor massaal overstapten naar concurrenten zoals Signal en Telegram, werden deze voorwaarden uitgesteld. Tijdelijk, blijkt nu.

gevolgen whatsapp voorwaarden

Nieuwe deadline van de voorwaarden: 15 mei 2021

De plannen die WhatsApp begin van het jaar wilde invoeren staan nog steeds op de planning, nu voor 15 mei 2021. Dit was natuurlijk wel te verwachten, toch zullen veel gebruikers (buiten de EU) hier niet blij mee zijn. De grote vraag is nu natuurlijk: wat zijn de gevolgen als je de voorwaarden niet accepteert? Wij zetten de belangrijkste op een rij:

  1. Je gebruik wordt beperkt. Je kan nog wel gebeld worden en notificaties ontvangen, maar je zal geen berichten meer kunnen lezen of sturen.
  2. Na 120 dagen van ‘inactiviteit’, zoals dat wordt genoemd wanneer je de voorwaarden niet hebt geaccepteerd, kan je account worden verwijderd.
  3. Je kan je gesprekshistorie exporteren tót 15 mei.

Ben je niet van plan om de nieuwe WhatsApp voorwaarden te accepteren? Dan is het slim om op tijd je gesprekshistorie op te slaan en te exporteren, als je niet ineens alles kwijt wil zijn. En dan is het natuurlijk ook handig om vast een andere provider te gaan zoeken, en om al je vrienden mee te nemen. Want anders ben je straks berichten aan het sturen naar jezelf.

Maar goed, het duurt nog even, en het is vooral verstandig om je tot die tijd goed te informeren over welke veranderingen er zullen plaatsvinden voor jou, om te zorgen dat jij in ieder geval veilig zit.

Loop jij tijdens het gebruik van de app tegen problemen aan? Check dan wat je kan doen aan een WhatsApp storing.