De geneeskrachtige werking van uien

Uien zijn niet alleen lekker om toe te voegen aan je gerechten, maar schijnen ook een geneeskrachtige werking te hebben. Zo werden uien door de oude Grieken gebruikt als middel tegen griep en verkoudheid en in de Chinese geneeskunde worden ze gebruikt om mensen te laten genezen van een keelontsteking. Maar waarom hebben uien dan een geneeskrachtige werking?

Een opengesneden ui laat zwavelverbindingen los. Deze zwavelverbindingen zorgen ervoor dat de lucht wordt vrijgemaakt van bacteriën en virussen. Ook zou je er makkelijker door kunnen ademhalen. Juist om deze reden wordt het aangeraden om ’s nachts een ui op je nachtkastje te leggen. Misschien niet de lekkerste geur om te ruiken, maar goed, als je verkouden bent, ruik je over het algemeen toch al niet zo veel. Doordat je dus makkelijker adem kan halen gaat je neus hier ook sneller door open. Ook wordt er gezegd dat een ui in je sok je bloed zuivert en je beschermt tegen griep, maar in hoeverre kloppen deze beweringen. Want helpt een ui nu tegen een verkoudheid, of is het een fabeltje?

Geen wetenschappelijk bewijs dat ui helpt tegen verkoudheid

Met het doorsnijden van uien komen er speciale oliën vrij die allerlei kwaaltjes zouden kunnen bestrijden. Zo vormen deze oliën zelfs de basis voor de alternatieve geneeswijze aromatherapie. Deze zogeheten aromatherapie is al uitgebreid wetenschappelijk onderzocht, maar tot op heden is er geen bewijs gevonden voor de helende werking van uien. Er zijn dus geen gegronde redenen om aan te nemen dat een ui helpt tegen verkoudheid. We kunnen er dus vanuit gaan dat deze bewering een fabel is. Toch is er wel een kans dat je door een ui ietsje sneller van je verkoudheid afkomt, aangezien het snijden van een ui wel je ogen laat tranen en het snot in je neus losmaakt. Hierdoor ga je vrijer en makkelijker ademen. Dus ook al helpt het je niet gelijk van een verkoudheidsvirus af, kan een ui zeker wel handig zijn om te gebruiken als je neus dicht zit. Maar om echt van een griep, keelontsteking of verkoudheidsvirus af te komen, kun je je het beste wenden tot middelen die wel wetenschappelijk bewezen zijn.

Meer lezen over het verhelpen van een verkoudheid? Lees hier een aantal tips om van je verkoudheid af te komen.