Er is niets vervelender dan de hele dag je neus moeten snuiten of niet kunnen stoppen met hoesten. Gelukkig zijn er veel manieren om van je verkoudheid af te komen.

Een warm washandje

Voor één van deze manieren heb je alleen een washandje en heet water nodig. Je legt het nat gemaakte washandje op je neus en voorhoofd voor ongeveer twee minuten. Herhaal dit vier keer. Als je dit drie keer op een dag doet, ben je zo van je verkoudheid af. Het zorgt er namelijk voor dat de zwelling en de ontsteking in je neus afneemt. Hierdoor heb je geen last meer van een loopneus en zul je vrij kunnen ademen.

Muntthee

Een kopje thee doet ook wonderen, vooral muntthee. Als je dit twee keer op een dag drinkt zorgt het ervoor dat je slijm oplost. Het zorgt er net als menthol voor dat je verstopte neus weer open gaat. Koop daarom een muntplantje zodat je altijd verse muntthee kan maken.

Muntthee tegen verkoudheid

Stomen

Ben je het helemaal zat dat je niet kan ademen door je neus? Probeer dan dit trucje. Giet kokend water in een kom en voeg hier wat essentiële olie aan toe. Vooral pepermunt-, tijm-, rozemarijn- en eucalyptusolie helpt. Hang daarna met je hoofd boven de kom en bedek deze met een handdoek zodat het stoom niet weg kan. Door de geur van de olie gaat jouw neus open en kun je er weer doorheen ademen. Wel oppassen dat je gezicht het water niet raakt natuurlijk!

Zout

Zout kan op verschillende manieren je neus openen. Zo voert het bacteriën af, herstelt het de vochtigheidsgraad en vermindert het ontstekingen in het slijmvlies. Je kan het op verschillende manieren gebruiken, zoals zoute neusdruppels, een zoutoplossing, neusspray of zout water snuiven. Voor die laatste moet je een halve theelepel zout in een kopje water gooien en goed roeren. Dan kan je het per neusgat op snuiven wat ervoor zorgt dat het open gaat. Het is eigenlijk een soort do it yourself neusspray.

Veel water drinken

Het is misschien wel 100 keer gezegd, maar water drinken helpt echt. Het zuivert je lichaam en verdunt het vocht in je neus. Drink daarom anderhalf tot twee liter water per dag. Als je dit moeilijk vindt, kan het helpen om een altijd een flesje water mee te nemen.

Een ui op je nachtkastje

De laatste klinkt misschien heel vies maar het helpt echt. Als je voordat je gaat slapen een ui op je nachtkastje legt, word je de volgende ochtend gegarandeerd wakker met een open neus. De sterke geur zorgt er namelijk voor dat het slijm langzaam oplost waardoor je beter kan ademen. Ook kun je ’s nachts beter ademen als je bovenlichaam hoger ligt dan je onderlichaam.